Zdravlje

Ljubav

Pripremite telo za hladne dane: Namirnice koje podižu imunitet!

Određene namirnice imaju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, posebno tokom perioda prehlada i sezonskih virusa.

Pripremite telo za hladne dane: Namirnice koje podižu imunitet! Foto: Pixabay



Pravilna ishrana, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, može pomoći telu da se efikasnije bori protiv infekcija i održi snagu.

Citrusi – Pomorandže, limun, grejpfrut i mandarine obiluju vitaminom C, koji je neophodan za jačanje imuniteta i podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Beli luk – Prepoznat po snažnim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, beli luk zahvaljujući alicinu pomaže telu da se bori protiv infekcija i štiti imunitet.

Đumbir – Đumbir je poznat po protivupalnim svojstvima koja pomažu kod upale grla i olakšavaju simptome prehlade, a dodatno smanjuje oksidativni stres.

Jogurt – Probiotici u jogurtu održavaju zdravlje crevne flore, što direktno utiče na jačanje imuniteta.

Šargarepa i slatki krompir – Sadrže beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A, važan za zdravlje kože i sluzokože – prve linije odbrane od mikroba.

Zeleni čaj – Bogat antioksidantima, posebno polifenolima, koji štite ćelije i jačaju imuni sistem.

Med – Poseduje prirodna antibakterijska svojstva, koja pomažu u borbi protiv infekcija i jačanju odbrambenih sposobnosti organizma.

Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu ishranu, ojačaćete imunitet i pomoći svom organizmu da se bolje izbori sa izazovima koje donose hladni dani.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>