Zdravlje

Ljubav

Šta nikako ne smete raditi kada se probudite usred noći?

Buđenje usred noći može biti izuzetno frustrirajuće, ali stručnjaci za spavanje ističu da postoje načini kako da se nosite sa tim, a da ne poremetite svoj ritam spavanja.

Šta nikako ne smete raditi kada se probudite usred noći? Foto: Freepik.com



Dr Fiona Barvik, direktorka Zdravstvenog programa za spavanje i cirkadijalne ritmove na Univerzitetu Stanford, savetuje nekoliko ključnih stvari koje možete primeniti kada se to dogodi.

Pre svega, važno je da ne posežete za telefonom. Svetlo ekrana može poremetiti vaš san, a pokušaj da se forsirano vratite u san samo će vas dodatno razbuditi. Umesto toga, prihvatite situaciju i pokušajte da se opustite.

Dr Barvik preporučuje da ustanete iz kreveta i radite nešto što vas opušta, poput čitanja, pletenja ili vođenja dnevnika. Aktivnosti koje ne uključuju ekrane pomažu da se smirite i ponovo utonete u san.

„Važno je ostati miran i dozvoliti svom telu da se prirodno vrati u stanje spavanja“, savetuje dr Barvik. Ukoliko se fokusirate na prijatne i umirujuće aktivnosti, veća je šansa da ćete se ubrzo ponovo uspavati.


Foto: Freepik.com

Stručnjak takođe savetuje da, iako se možete osećati pomalo umorno nakon loše noći, nastavite dan kao i obično, jer će vaš sistem za spavanje prirodno nadoknaditi propušteno sledeće noći.

Takođe, izbegavajte dremke i rano odlazak u krevet, jer to može poremetiti vaš uobičajeni ritam spavanja.

Primenom ovih jednostavnih saveta, moći ćete da zadržite dobar kvalitet sna i lakše prevaziđete noćna buđenja.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>