Zdravlje

Ljubav

Kafa i placebo efekat: Da li kofein zaista razbuđuje ili je sve u našoj glavi?

Novo istraživanje otkriva zanimljivu povezanost između kofeina i osećaja slatkoće u ustima.

Kafa i placebo efekat: Da li kofein zaista razbuđuje ili je sve u našoj glavi? Foto: Pixabay



Studija je uključivala dve grupe volontera: jedni su pili kafu s kofeinom, dok su drugi pili kafu bez kofeina. Ono što je bilo posebno zanimljivo je da niko od učesnika nije znao koju vrstu kafe je dobio.

Obe grupe su dodavale šećer u svoje šoljice kafe i ocenjivale koliko je napitak sladak.

Rezultati su pokazali da su oni koji su pili kafu sa kofeinom ocenili napitak kao manje sladak. Ovaj fenomen je iznenadio mnoge, jer je ukazao na to da kofein može da utiče na našu percepciju ukusa, naročito kada je u pitanju slatko.

Nakon ocenjivanja slatkoće, učesnici su davali i svoje mišljenje o tome koliko ih je kafa razbudila i koliko su mislili da su uneli kofeina.

Zanimljivo je da, bez obzira na to koju vrstu kafe su pili, volonteri su se osećali podjednako razbuđeno. Samo nekolicina njih uspela je približno da pogodi stvarnu količinu kofeina koju su konzumirali.


Foto: Pixabay


Ovo istraživanje pokazuje da kofein ne samo da utiče na percepciju slatkog ukusa, zbog čega imamo potrebu za dodatnim šećerom ili slatkišima, već i da kafa ima snažan placebo efekat.

Čak i kada pijemo kafu bez kofeina, često se osećamo podjednako budni i energični kao i kada konzumiramo kafu s kofeinom. Dakle, možda je vreme da se zapitamo – da li je kofein zaista taj koji nas drži budnima, ili je sve samo u našoj glavi?

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>