Zdravlje

Ljubav

Cvekla - Zdravlje iz prirode, ali oprezno: Kada cvekla može biti štetna?

Cvekla je poznata po svojim blagotvornim svojstvima za zdravlje – poboljšava varenje, snižava holesterol i pomaže u lečenju anemije. Međutim, prekomerna konzumacija može izazvati probleme kod osoba sa gastritisom ili bubrežnim kamencima. Saznajte kada i kako treba biti oprezan sa ovim povrćem kako biste uživali u njegovim prednostima, a izbegli potencijalne rizike.

Cvekla - Zdravlje iz prirode, ali oprezno: Kada cvekla može biti štetna? Foto: Pixabay




Kada želimo poboljšati svoje zdravlje, često se okrećemo zdravijoj ishrani, a među prvim namirnicama koje biramo nalazi se cvekla. Ova izuzetno hranljiva biljka bogata je mnogim vitaminima i mineralima, uključujući retki vitamin B12, koji se retko nalazi u biljnim proizvodima. Cvekla poboljšava varenje, pomaže u gubitku težine jer sadrži samo 40 kalorija na 100 grama, i povoljno deluje na srce i krvne sudove smanjujući nivo lošeg holesterola. Takođe, odlična je za lečenje anemije zbog visokog sadržaja gvožđa i folne kiseline koja doprinosi formiranju crvenih krvnih zrnaca.

Međutim, važno je biti oprezan. Prema Irini Borodini, osobe koje pate od gastritisa trebalo bi da izbegavaju cveklu, bilo sirovu ili kuvanu, jer može pogoršati simptome. Osim toga, zbog visokog sadržaja kalcijum oksalata, osobe sa problemima u bubrezima, poput onih sa urolitijazom, treba da je konzumiraju pažljivo.



Foto: Pixabay


Ruski lekar Mihail Kutušov upozorava da prekomerna konzumacija cvekle, zbog visokog sadržaja hlora, može izazvati iritaciju sluzokože, trnce, pa čak i upalu grla. Ako osećaj pečenja potraje, to može ukazivati na alergijsku reakciju, koja može uključivati osip, oticanje disajnih puteva, uvećanje limfnih čvorova, pa čak i pojavu groznice. Posebno treba izbegavati kombinaciju cvekle i belog luka, jer može dodatno pojačati negativne efekte.

Ovo povrće donosi brojne prednosti, ali je neophodno konzumirati ga sa merom i pažnjom, posebno kod osoba sa specifičnim zdravstvenim problemima.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>