Zdravlje

Ljubav

Optimalno vreme za doručak: Kada je najbolje jesti nakon buđenja?

Prvi obrok dana poznat je kao doručak, i njegov značaj u svakodnevnoj ishrani ne treba podcenjivati.

Optimalno vreme za doručak: Kada je najbolje jesti nakon buđenja? Foto: Pixabay



Stručnjaci preporučuju da se doručak uzme u razumnom vremenskom okviru nakon buđenja, obično unutar 30 minuta do 2 sata.

Zašto je važno doručkovati?

Doručak je ključno vreme kada obezbeđujemo telu energiju potrebnu za započinjanje dana. Nakon noći posta, nivo šećera u krvi može biti nizak, što može uticati na koncentraciju i energiju. Uzimanje obroka u prvih sat vremena nakon buđenja može pomoći da se podignu nivo energiju i poboljša raspoloženje.

Šta treba uzeti u obzir?

Idealno bi bilo da doručak uključuje izbalansirane makronutrijente, kao što su proteini, zdrave masti i složeni ugljeni hidrati. To može biti kombinacija jaja, integralnog hleba, voća, orašastih plodova ili jogurta. Ova hrana pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i dužem osećaju sitosti.


Foto: Pixabay​

Kako uskladiti doručak sa svojim rutinskim aktivnostima?


Svaka osoba ima svoj dnevni raspored, pa je važno prilagoditi vreme doručka svojim obavezama. Ako rano ustajete zbog posla ili škole, možda ćete želeti doručkovati ranije, dok oni koji ustaju kasnije mogu doručkovati i posle 1-2 sata.

Na kraju, slušanje svog tela i njegovih potreba ključno je za postizanje optimalnog zdravlja. Planiranje prvog obroka tako da se uklopi u vašu jutarnju rutinu može značajno doprineti vašoj energiji i produktivnosti tokom dana.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>