Zdravlje

Ljubav

Zašto je čaša vode na prazan stomak dobra navika?

Mnogi od nas često započinju dan čašom vode na prazan stomak, ali da li je ova navika stvarno korisna?

Zašto je čaša vode na prazan stomak dobra navika? Foto: Haiper AI



Stručnjaci se slažu da postoji nekoliko prednosti koje donosi ovaj jednostavan ritual.

Prvo, konzumiranje vode odmah nakon buđenja pomaže u hidrataciji tela. Tokom noći, naše telo gubi tečnost, a čaša vode može pomoći da se nadoknadi ta izgubljena količina. Na taj način, aktivira se metabolizam i priprema telo za novi dan.

Takođe, stručnjaci ističu da voda na prazan stomak može doprineti boljoj probavi. Pomaže u razgradnji hrane i olakšava proces varenja, što može smanjiti rizik od problema kao što su nadutost i zatvor.


Foto: Haiper AI

Još jedna važna prednost je podsticanje funkcije bubrega. Voda pomaže u ispiranju toksina iz organizma, čime se smanjuje opterećenje na bubrege i poboljšava njihovo zdravlje.

Međutim, važno je napomenuti da nije svaka voda podjednako korisna. Stručnjaci savetuju da birate filtriranu ili mineralnu vodu bez dodatih šećera ili veštačkih zaslađivača. Takođe, neki nutricionisti preporučuju dodavanje limuna u vodu, jer vitamin C koji se nalazi u limunu može dodatno poboljšati imunitet i pružiti energiju.

Na kraju, čaša vode na prazan stomak nije samo jednostavna navika; ona može postati deo zdravijeg načina života. U kombinaciji sa izbalansiranom ishranom i fizičkom aktivnošću, ova mala promena može doneti značajne koristi za vaše zdravlje.

Dakle, sledeći put kada se probudite, razmislite o čaši vode kao prvom koraku ka boljem danu!

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>