Zdravlje

Ljubav

Kako uživati u praznicima i slavama bez viška kilograma?

Sezona slava i praznika nam se približava, što često vodi do opuštanja u zdravim prehrambenim navikama i uživanja u slatkišima koji su često na „crnoj listi“. Međutim, postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da prođete kroz ovaj period bez dodatnih kilograma.

Kako uživati u praznicima i slavama bez viška kilograma? Foto: Pixabay





1. Održavajte hidrataciju
Bez obzira na godišnje doba, voda je ključna za zdravlje našeg organizma. Mnogi smatraju da čaj, kafa ili sokovi mogu zameniti vodu, ali to nije tačno. Ako ne volite da pijete samo vodu, možete je obogatiti dodavanjem limuna ili bobičastog voća, što će vam omogućiti da se hidrirate i uneste potrebne vitamine.

2. Umereno unosite ugljene hidrate
Smanjenje ugljenih hidrata tokom hladnih dana može dovesti do pada nivoa energije, što nije poželjno. Umesto potpunog izbacivanja, birajte zdrave opcije kao što su hleb od celih zrna, raženi ili crni hleb, koji će vam pomoći da se zagrijete i zadržite energiju.

3. Vežbajte samokontrolu
Praznici donose razne slastice, kao što su torte, kolači i pite, što može biti veliki izazov za vašu samokontrolu. Budite mudri i uživajte u slatkišima, ali umereno. Izaberite manje porcije i uživajte u svakom zalogaju.



Zena sa punim tanjirom hrane ispred sebe
Foto: Pixabay


4. Ulažite u fizičku aktivnost
Krenite na vežbanje! Registrujte se u teretanu ili se upišite na aerobik, i to barem dva puta nedeljno. Fizička aktivnost će vam pomoći da sagorevate višak kalorija i poboljšate opšte zdravlje.



5. Povećajte unos povrća i voća
Uključite više voća i povrća u svoju ishranu kako biste ojačali imunitet i poboljšali energiju. Ove namirnice su odlični saveznici u borbi protiv virusa, naročito tokom zimskih meseci.


6. Budite odgovorni prema sebi
Sve što radite, radite iz ljubavi prema sebi, a ne zbog pritiska drugih. Mnoge dijete zahtevaju drastična odricanja, ali stručnjaci savetuju umerenost. Uživajte u omiljenim poslasticama – čak i parče torte neće vas ugojiti ako ste umereni. Učite samokontrolu i uživajte u pozitivnim rezultatima koje ćete postići.

Uz ove savete, možete uživati u praznicima bez brige o višku kilograma. Održavajte ravnotežu između uživanja i zdravih navika, i neka vam praznici budu ispunjeni radošću i zdravljem!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>