Zdravlje

Ljubav

6 namirnica koje su neophodne za zdravu ishranu! Ne isključujte ih tokom dijete!

U današnje vreme, mnoge popularne dijete prate stroga pravila i ograničenja u ishrani. Uglavnom, ta pravila se odnose na omiljene namirnice koje su često bogate kalorijama i aditivima, što ih čini nezdravim izborom. Pre nego što se odlučite za bilo koju dijetu, važno je definisati svoje prioritete. Ovih 6 namirnica su neophodne za zdravu ishranu! 

6 namirnica koje su neophodne za zdravu ishranu! Ne isključujte ih tokom dijete! Foto: Pixabay





Trebalo bi razmisliti o tome šta smete da jedete, a šta ne, kao i koliko dugo možete konzumirati određene namirnice. Većina nutricionista se slaže da je ključno usmeriti se na sveže i celovite namirnice koje nude optimalan balans proteina i zdravih masti.

Evo pregleda namirnica koje bi trebale postati svakodnevni deo vaše ishrane, bez obzira na način na koji ih konzumirate:

1. Zeleno povrće
Sezonsko zeleno povrće je savršen izbor, jer je istovremeno i zdravo i lako dostupno. Spanać, kelj, blitva i zelena salata su samo neki od mnogih izbora. Ovo povrće je bogato esencijalnim vitaminima (A, C i K), mineralima i gvožđem, pa bi anemične osobe trebalo da ga što pre uvrste u svoj jelovnik. Bilo da se koristi u smutijima, salatama ili kao prilog uz meso, zeleniš je uvek dobar izbor.

2. Avokado
Nutricionisti često preporučuju uključivanje zdravih masnoća u ishranu, a avokado je jedan od najzdravijih izbora. Ovaj plod je bogat monozasićenim mastima koje doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema. Takođe, avokado sadrži vlakna i vitamin B kompleks. Možete ga dodavati u salate, tost sa slatkim krompirom, pa čak i u slatke deserte.

3. Losos
Losos je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje srca i krvnih sudova. Ovaj riblji specijalitet može se pripremiti na razne načine, od laganih jutarnjih salata do ukusnih večera, čineći ga svestranim izborom za svaki obrok.

Možda vas interesuje:
Kako uživati u praznicima i slavama bez viška kilograma?



Priprema zdrave hrane
Foto: Pixabay



4. Orasi
Redovno uživanje u orašastim plodovima može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Orasi sadrže alfa-linoleinsku kiselinu, oblik omega-3 masne kiseline, a bogati su i magnezijumom koji je važan za brojne biohemijske reakcije u telu.

5. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je neizostavan deo mediteranske ishrane i savršeno se uklapa u gotovo svako jelo. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija maslinovog ulja može pomoći u gubitku telesne težine. Upotrebljavajte ga za pripremu povrća, testenina ili supe.

6. Bobičasto voće
Maline, kupine, borovnice i jagode su odličan izbor za sve ljubitelje voća. Sve ove vrste bobičastog voća sadrže polifenole koji pomažu u borbi protiv malignih oboljenja. Iskoristite lepe dane i uživajte u voćnim salatama, jer nema ničeg lepšeg od svežeg voća u toplim mesecima.

Uključivanje ovih namirnica u vašu svakodnevnu ishranu ne samo da će poboljšati vaše zdravlje, već će i doprineti boljem opštem blagostanju.

Ne propustite:

NEDELJNI HOROSKOP 
MESEČNI HOROSKOP ZA OKTOBAR


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>