Zdravlje

Ljubav

Previše sna može biti zabrinjavajuće: Evo šta kažu stručnjaci!

Kvalitetan i dovoljan san nesumnjivo je jedan od ključnih faktora za naše mentalno i fizičko zdravlje, kao i za opšti kvalitet života. 

Previše sna može biti zabrinjavajuće: Evo šta kažu stručnjaci! Foto: Pixabay



Dobar san ne samo da nas osvežava i priprema za nove izazove, već igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova, balansiranju hormona gladi i jačanju imunološkog sistema.

Za većinu ljudi, između sedam i devet sati sna tokom noći je optimalno, iako na taj broj mogu uticati godine, nivo aktivnosti i zdravstveno stanje.


Foto: Pixabay

I dok je nedostatak sna prepoznat kao široko rasprostranjen problem, previše sna može biti jednako zabrinjavajuće. Ali, koliko je zapravo previše? 

Stručnjaci prekomerno spavanje definišu kao spavanje duže od devet sati u periodu od 24 sata. Ovaj scenario je čest kada se telo oporavlja od napornih radnih dana, vikenda ili prehlade.

Kako objašnjava dr Safia Kan, specijalista za poremećaje spavanja i docent na UT Southwestern Medical Center u Dalasu, prekomerno spavanje u ovim slučajevima je normalno i naziva se "san za oporavak". 

Međutim, ako redovno spavate više od osam ili devet sati dnevno, to bi moglo ukazivati na ozbiljniji problem.

Preterano spavanje je obično simptom koji ukazuje na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaji spavanja, neželjeni efekti lekova, medicinska ili psihijatrijska stanja. 

Prema dr Kan, ključno je prepoznati osnovni uzrok i adekvatno ga lečiti kako bi se uspostavio balans u dužini i kvalitetu sna.




 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>