Zdravlje

Ljubav

Rešite problem opadanja kose uz ovu hranu - stručnjaci otkrivaju tajnu zdrave kose!

Ako se borite sa opadanjem kose, a ne znate uzrok, vaša ishrana može biti ključ rešenja. Saznajte koje namirnice dermatolozi preporučuju za jačanje i obnovu kose, i kako jednostavne promene u ishrani mogu pomoći u sprečavanju gubitka vlasi!

Rešite problem opadanja kose uz ovu hranu - stručnjaci otkrivaju tajnu zdrave kose! Foto: Pixabay




Ukoliko primećujete da gubite kosu, a ne patite od ozbiljnih zdravstvenih problema, možda je rešenje u prilagođavanju svakodnevne ishrane. Određene namirnice mogu pomoći u borbi protiv opadanja kose, a dermatolozi iz Birmingema su istakli nekoliko ključnih namirnica koje mogu pružiti neophodne hranljive materije za zdravlje vaše kose.



Cimet

Cimet je začin koji poboljšava cirkulaciju krvi, a samim tim i dovodi više hranljivih materija do folikula dlake. Redovno korišćenje cimeta u ishrani, bilo na tostu, u kafi ili u obrocima, može pomoći u smanjenju opadanja kose i doprineti njenom zdravlju.



Spanać

Nedostatak gvožđa i vitamina D2 često je povezan s gubitkom kose. Spanać je bogat izvor gvožđa i vitamina C, koji pomaže telu da apsorbuje gvožđe, a samim tim i spreči opadanje kose. Kombinacija spanaća s jajima, koja su bogata vitaminom D, može imati značajan efekat u smanjenju opadanja kose.


Losos

Kosa je sačinjena od proteina, pa je unos proteina izuzetno važan za njen rast i održavanje zdravlja. Losos, bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminima, dokazano podstiče rast nove kose i jača postojeću, zahvaljujući visokim nivoima proteina i korisnih masnih kiselina.


Devojka koja se fenira
Foto: Pixabay



Med

Kada se nanosi direktno na kožu glave, med može pomoći u smanjenju opadanja kose. Studije su pokazale da upotreba mešavine meda i vode na vlasištu može značajno smanjiti gubitak kose kod osoba koje pate od svraba i perutanja.



Namirnice bogate bakrom i cinkom

Iako je telu potrebna samo mala količina bakra, on je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma, uključujući i zdrav rast kose. Dovoljna količina bakra u ishrani može doprineti gušćoj kosi i smanjenju njenog opadanja. Cink, koji je ključan za proizvodnju novih ćelija kose, nalazi se u namirnicama kao što su jaja, orasi, leblebije, suncokretovo seme i ovsene pahuljice.


Beta karoten

Povrće i voće narandžaste boje, poput šargarepe, bundeve i manga, bogato je beta karotenom, koji pomaže u proizvodnji sebuma, prirodnog ulja koje je ključno za zdravlje kose. Ove namirnice mogu pomoći u održavanju vlage i elastičnosti kose.




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>