Zdravlje

Ljubav

Jesenji saveti za zdravlje: Ove namirnice vam mogu pomoći da ojačate imunitet!

S dolaskom jeseni i hladnijih dana, naš imunitet može biti podložniji različitim bolestima i prehladama.

Jesenji saveti za zdravlje: Ove namirnice vam mogu pomoći da ojačate imunitet! Foto: Pixabay



Da biste ojačali svoj imunitet i pripremite svoje telo za sezonu promena, važno je obratiti pažnju na ishranu.

Evo nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da ostanete zdravi i spremni za jesen:

Citrusi

Narandže, limuni, grejpfruti i mandarine bogati su vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema. Vitamin C pomaže u proizvodnji belih krvnih zrnaca, koja su prva linija odbrane protiv infekcija.

Brokoli 

Ova zelena povrća sadrži vitamine C, A i E, kao i mnoge antioksidanse i vlakna. Svi ovi nutrijenti zajedno rade na jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja.

Bundeva 

Bogata beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, bundeva pomaže u održavanju zdravih sluzokoža i kože, što je važno za zaštitu od patogena.

Beli luk

Poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, češnjak može pomoći u borbi protiv infekcija i poboljšanju imuniteta. Njegova redovna konzumacija može vam pomoći da ostanete zdravi tokom cele sezone.



Foto: Pixabay

Jogurt 

Probiotici prisutni u jogurtu podržavaju zdravu crijevnu floru, koja igra važnu ulogu u funkciji imunološkog sistema. Birajte jogurt bez dodatog šećera i dodajte ga svojoj ishrani.

Orašasti plodovi i seme

Bademi, orasi, laneno seme i chia seme bogati su vitaminima, mineralima i zdravim mastima koje podržavaju imunitet i opšte zdravlje.

Zeleni čaj 

Sadrži antioksidanse, uključujući flavonoide, koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv slobodnih radikala.

Spanać

S visokim sadržajem vitamina C, vitamina A i antioksidanata, špinat je odličan izbor za podršku imunološkom sistemu. Pokušajte ga dodati u salate, supe ili smoothie.

Crveno meso i riba 

Izvori cinka, poput crvenog mesa i ribe, pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema i mogu pomoći u prevenciji infekcija.

Kombinovanjem ovih namirnica u svojoj ishrani, možete ojačati svoj imunitet i pripremiti svoje telo za sve izazove koje jesen može doneti. Pored toga, ne zaboravite na zdrav način života koji uključuje redovno vežbanje, dovoljno sna i upravljanje stresom kako biste još više podržali svoje zdravlje.
 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>