Zdravlje

Ljubav

Da li je zdravo svako jutro doručkovati obrok od jaja?

Doručak je najvažniji obrok dana, ali pitanja o njegovim sastojcima često izazivaju rasprave. Jaja, koja su dugo bila na udaru zbog visokog sadržaja holesterola, sada se ponovo nalaze u centru pažnje. Da li je svakodnevno konzumiranje jaja za doručak zdravo, ili bismo trebali razmisliti o alternativama?

Da li je zdravo svako jutro doručkovati obrok od jaja? Foto: Pixabay



Prema rečima 17 doktora, uključujući kardiologe i onkologe, preskakanje doručka nije preporučljivo.

Preporučuju da najzdraviji doručak može biti ovsena kaša sa jogurtom ili semenkama. Međutim, šta ako vaša rutina uključuje redovno doručkovanje jaja?


Foto: Pixabay

Iako su jaja često optuživana zbog visokog sadržaja holesterola, novija istraživanja sugerišu da su umerena konzumacija jaja bezbedna. Ipak, mišljenja među stručnjacima su podeljena.

Neurolog dr. Najm i dr. Stein preporučuju konzumaciju samo belanaca, koji ne sadrže holesterol, dok neki kardiolozi poput dr. Frimana i dr. Čenga savetuju potpuno izbegavanje jaja, piše Today.

S druge strane, onkolog dr. MekKuade ponekad priprema kajganu od celih jaja, obogaćenu povrćem i zelenilom, smatrajući je korisnom za zdravlje creva.

Stomatolog, koji često donosi tvrdo kuvana jaja na posao, takođe priznaje njihovu praktičnost i hranljive vrednosti.

Dr. Džejms O'Kif, član radne grupe za ishranu i životni stil Američkog koledža za kardiologiju, smatra da su dva jaja dnevno, šest dana u nedelji, razumna količina.

On naglašava da je važno birati jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, koje su korisne za kardiovaskularni sistem.

Zaključno, iako jaja imaju svoje prednosti i mane, umerenost je ključ. Ako se odlučite za ovu namirnicu, preporučuje se da birate kvalitetna jaja i obogatite ih drugim zdravim sastojcima kako biste osigurali nutritivnu ravnotežu vašeg doručka.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>