Zdravlje

Ljubav

Koliko kafa je bezbedno popiti dnevno? Naučnici otkrili tačan broj

Nova studija je otkrila da konzumacija više od 400 miligrama kofeina dnevno može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod inače zdravih ljudi. Previše kofeina može uticati na srce, povećavajući krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Koliko kafa je bezbedno popiti dnevno? Naučnici otkrili tačan broj Foto: Freepik.com



Studija, koju je vodila dr Nancy Kagathara sa medicinskog koledža i bolnice Zydus u Dahodu, Indija, analizirala je uticaj kofeina na 92 zdrave odrasle osobe starosti između 18 i 45 godina.

Učesnici su imali normalan krvni pritisak na početku istraživanja, a tokom studije su merene promene u njihovom krvnom pritisku i otkucajima srca nakon tro-minutnog testa.

Rezultati su pokazali da 20% učesnika konzumira više od 400 mg kofeina dnevno, što odgovara otprilike četiri šoljice kafe, deset limenki gaziranog pića, ili dva energetska pića. Dugotrajna konzumacija ove količine kofeina dovela je do povećanja broja otkucaja srca i krvnog pritiska.


Foto: Freepik.com

Za referencu, jedna šoljica crne kafe od 100 ml sadrži oko 75 mg kofeina, dok espresso ima čak 107 mg kofeina po šoljici. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) navodi da je 400 mg kofeina dnevno generalno bezbedno, ali upozorava da se kofein različito metaboliše kod ljudi, što može uticati na rezultate.

Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju hormona stresa poput norepinefrina i epinefrina, što može podići broj otkucaja srca i krvni pritisak. Međutim, on takođe može podići raspoloženje i smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Dr Kagathara je posebno istakla da su urbane žene u poslovnim i menadžerskim ulogama imale najveći dnevni unos kofeina u njenoj studiji. One koje su konzumirale više od 600 mg kofeina dnevno imale su značajno povišen broj otkucaja srca i krvni pritisak nakon testa.

„Zbog uticaja na autonomni nervni sistem, redovna konzumacija kofeina može izložiti zdrave pojedince riziku od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih problema,” zaključila je dr Kagathara.

Podizanje svesti o ovim rizicima je ključno za poboljšanje zdravlja srca kod svih.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>