Zdravlje

Ljubav

Ljuta hrana može ugroziti vašu muškost!

Novo istraživanje otkriva povezanost između konzumacije začinjene hrane i potencijalnih problema s erektilnom disfunkcijom, posebno kod nepušača.

Ljuta hrana može ugroziti vašu muškost! Foto: Pixabay




Muškarci koji su ljubitelji začinjene i ljute hrane možda će želeti da preispitaju svoje prehrambene navike, jer najnovija istraživanja ukazuju na to da imaju i do tri puta veće šanse da razviju probleme sa erektilnom disfunkcijom.

Naučnici sa Univerziteta South China analizirali su prehrambene navike muškaraca, uzimajući u obzir i uticaj ljute hrane kod pušača i nepušača, a rezultati su iznenađujući.

Otkriveno je da muškarci koji jedu začinjenu hranu najmanje tri puta nedeljno imaju 2,58 puta veći rizik od erektilne disfunkcije, a ova statistika se odnosi isključivo na nepušače. Zanimljivo je da kod pušača koji konzumiraju ljutu hranu nije primećen povišen rizik od ovog problema.



Foto: Pixabay


Iako nije u potpunosti jasno na koji način ljuta hrana doprinosi erektilnoj disfunkciji, istraživanje je potvrdilo da konzumiranje ovakvih namirnica snižava nivo testosterona u proseku za 12 odsto. Procenjuje se da polovina muškaraca starosti od 40 do 70 godina ima neki oblik erektilne disfunkcije, a uzroci uključuju starenje, pušenje, oštećenje nerava, dijabetes i srčane bolesti.





Studija, koja je obuhvatila 400 muškaraca, pokazala je da su oni koji redovno jedu ljutu hranu skloniji konfliktima u vezi i često se smatraju iritantnim osobama. Profesor Radž Persad, urolog iz Bristola, smatra da bi povezanost između ljute hrane i erektilne disfunkcije mogla biti rezultat povećanog rizika od dijabetesa ili većeg indeksa telesne mase, što su faktori koji mogu negativno uticati na seksualnu funkciju.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>