Zdravlje

Ljubav

Nova studija otkriva: Usamljenost može uzrokovati noćne more – Šta kažu psiholozi?

Nova studija otkriva iznenađujuću povezanost između usamljenosti i učestalih noćnih mora, pružajući nove uvide u to kako emocionalno stanje može uticati na kvalitet sna. 

Nova studija otkriva: Usamljenost može uzrokovati noćne more – Šta kažu psiholozi? Foto: Pexels



Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Los Anđelesu, ljudi koji se osećaju usamljenima ili izolovanim imaju značajno veću verovatnoću da će doživljavati noćne more u poređenju sa onima koji su u stabilnim socijalnim odnosima.

Psiholozi sugerišu da usamljenost može povećati nivo stresa i anksioznosti, što direktno utiče na kvalitet sna i može dovesti do učestalih i uznemirujućih snova. 

Studija je pokazala da su pojedinci koji se suočavaju sa dugotrajnom usamljenosti skloniji razmišljanju o negativnim iskustvima, što se potom manifestuje u obliku noćnih mora.

Stručnjaci savetuju da je važno adresirati usamljenost kroz socijalnu podršku i terapeutske tehnike kako bi se smanjila verovatnoća pojave noćnih mora. 

Stvaranje i održavanje pozitivnih socijalnih kontakata, kao i tehnike opuštanja pre spavanja, mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i smanjenju učestalosti noćnih mora.


Foto: Pixabay

Za sve one koji se bore sa usamljenostima i noćnim morama, ključno je potražiti stručnu pomoć i raditi na jačanju socijalnih veza. 

Ova studija pruža važne informacije za bolje razumevanje veze između emocija i sna, i može pomoći u razvoju efikasnijih strategija za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>