Zdravlje

Ljubav

Jutarnji obroci koje treba preskočiti: 5 namirnica koje iritiraju želudac!

Kada se radi o jutarnjoj ishrani, važno je da odaberete pravu hranu kako biste započeli dan na zdrav način. 

Jutarnji obroci koje treba preskočiti: 5 namirnica koje iritiraju želudac! Foto: Pixabay



Postoje određene namirnice koje nikako nisu preporučljive za konzumaciju na prazan želudac, jer mogu izazvati neprijatnosti i uticati na vaše opšte zdravlje.

Slatkiši i peciva – Iako primamljivi, slatkiši i peciva su bogati šećerom i rafiniranim brašnom, što može dovesti do brzog porasta nivoa šećera u krvi, a zatim i do naglog pada. Ovo može uzrokovati osećaj umora i razdražljivosti.

Kafa na prazan želudac – Dok je kafa popularan jutarnji napitak, pijenje kafe na prazan želudac može iritirati želudac i izazvati gorušicu ili nelagodnost. Kofein može povećati proizvodnju želudačne kiseline, što nije idealno pre nego što jedete.


Foto: Pixabay​

Citrusno voće
– Iako su citrusi bogati vitaminom C, njihova kiselost može iritirati želudac ako se konzumiraju na prazan želudac. Ovo može dovesti do žgaravice i nelagodnosti.

Pržena hrana – Hrana koja je pržena i bogata mastima može biti teška za varenje, posebno ujutru. Prženi proizvodi mogu uzrokovati osećaj težine i nelagodnosti.

Gazirani napici – Gazirani napici, uključujući soda i energetske napitke, mogu izazvati nadimanje i nelagodnost u stomaku. Takođe, visok nivo šećera može brzo povećati nivo šećera u krvi.

Za zdrav početak dana, fokusirajte se na nutritivno bogate namirnice kao što su integralne žitarice, voće, povrće, i nemasni proteini. Ove namirnice će vam pomoći da se osećate energično i siti tokom celog jutra, bez neprijatnosti koje mogu nastati od pogrešnih izbora.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>