Zdravlje

Ljubav

Loš san povezan s ozbiljnim bolestima: Naučnici otkrivaju opasnosti

Naučnici sa Jejl univerziteta u SAD-u otkrili su alarmantnu vezu između lošeg sna i ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Loš san povezan s ozbiljnim bolestima: Naučnici otkrivaju opasnosti Foto: Freepik.com



Prema njihovom istraživanju, osobe koje ne spavaju dovoljno ili imaju poremećaje sna suočavaju se sa značajno većim rizikom od razvoja niza bolesti, uključujući srčane probleme, dijabetes, depresiju i druge mentalne poremećaje.

Kronični nedostatak sna dovodi do poremećaja u funkcionisanju imunog sistema, povećanja upalnih procesa u telu i narušavanja hormonske ravnoteže. Naučnici su upozorili da dugotrajni problemi sa snom mogu ubrzati proces starenja, oslabiti otpornost organizma na stres i infekcije, pa čak i smanjiti životni vek.


Foto: Freepik.com

Ova otkrića dodatno naglašavaju važnost kvalitetnog sna za celokupno zdravlje. Stručnjaci preporučuju najmanje 7-8 sati sna svake noći, kao i usvajanje zdravih navika poput redovnog vežbanja, izbegavanja kofeina i alkohola pred spavanje, te održavanja doslednog rasporeda odlaska na spavanje.

Nezavisno od uzroka, loš san ne treba zanemarivati jer može imati ozbiljne dugoročne posledice po zdravlje. Naučnici poručuju da je važno prepoznati i lečiti probleme sa snom kako bi se sprečile teške bolesti i održao kvalitet života.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>