Zdravlje

Ljubav

Kako izgleda čovek kome je narušen imunitet?

Zaštita od bolesti i infekcija zavisi od snažnog imunog sistema, a prepoznavanje znakova narušenog imuniteta ključno je za očuvanje zdravlja. Kako izgleda čovek kome je narušen imunitet i šta to može napraviti više štete nego koristi...

Kako izgleda čovek kome je narušen imunitet? Foto: Pixabay



Zaštita od bolesti i infekcija zavisi od snažnog imunog sistema, a prepoznavanje znakova narušenog imuniteta ključno je za očuvanje zdravlja. Učestali problemi sa disanjem često se pogrešno povezuju sa srčanim bolestima, ali zapravo mogu ukazivati na oslabljeni imunitet.

Dr. Borislav Kamenov, imunolog i pedijatar, ističe na koje simptome treba obratiti pažnju i kako prepoznati osobu sa slabim imunološkim sistemom.

"Osoba sa narušenim imunitetom često je umorna, teško dolazi do daha, što ponekad navodi na sumnju u srčani problem. Takvi pacijenti završavaju kod kardiologa ili pulmologa, ali osnovni problem je manjak kiseonika u organizmu, što je koren mnogih poremećaja i bolesti," objašnjava dr. Kamenov.

 

Boja kože može otkriti mnogo o stanju imuniteta:



"Bleda koža, podočnjaci, obložen jezik, crveni dlanovi i vrhovi prstiju ukazuju na probleme sa cirkulacijom krvi. Kod ovih osoba, krvni sudovi su prošireni, pa jagodice prstiju postaju crvene. Često imaju hladne ruke i stopala," dodaje doktor.


 

Dr. Kamenov naglašava važnost zdravih creva:



"Hipokrat je davno rekao da sve bolesti počinju u crevima. Nepravilna probava može dovesti do toga da nesvarena hrana ulazi u organizam, izazivajući brojne probleme. Zdrava probava se ogleda u redovnom pražnjenju creva, sa jednom do dve stolice dnevno, dok retka stolica ili zatvor mogu uzrokovati ponovno upijanje toksina u organizam, što vodi do bolesti. Nadimanje i gasovi su takođe znaci da određena hrana ne prija organizmu."

 

Kada su u pitanju "imuno" vitamini, dr. Kamenov upozorava:


"Vitamini koji nose oznaku 'imuno' nisu štetni, ali dodaci koji aktiviraju imunski sistem, poput glukana i beta glukana, mogu napraviti više štete nego koristi. Umesto da smirimo imunitet, mi ga dodatno aktiviramo," zaključuje dr. Kamenov u emisiji "RTS ordinacija".

Možda vas interesuje:
Samir Ramović ostao je bez oba bubrega! Darko Tanasijević apeluje na sve da pomognu!
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>