Zdravlje

Ljubav

Doktor Vojislav otkriva: Koje meso je najgore za zdravlje?

Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić otkriva koja vrsta mesa može biti najštetnija za naše zdravlje, što će mnoge iznenaditi. Prema njegovim rečima, nemoguće je potpuno eliminisati pesticide iz procesa proizvodnje hrane, pa je pravilno pranje namirnica od ključne važnosti.

Doktor Vojislav  otkriva: Koje meso je najgore za zdravlje? Foto: Pixabay




Proteini iz mesa i ribe

Dr Perišić ističe da je unos proteina putem mesa ili ribe neophodan za zdravu ishranu. Čak i oni koji ne vole meso, trebaju ga zameniti ribom kako bi dobili potrebne aminokiseline.
 

Značaj ugljenih hidrata


Naglašava važnost konzumiranja kvalitetnih ugljenih hidrata, posebno preporučujući mlade krompire kao idealan izbor. Takođe, ističe važnost vitamina C za oštar i aktivan mozak.
 

Pesticidi na voću i povrću


Doktor Perišić upozorava da je pravilno pranje voća i povrća ključno za uklanjanje pesticida. Iako je nemoguće potpuno izbeći pesticide u proizvodnji, pravilno pranje može ukloniti većinu tih hemikalija.

Praktično je nemoguće ukloniti pesticide iz procesa proizvodnje, zato moramo pravilno prati namirnice kako bismo uklonili te hemikalije. Postoje tačna pravila za pranje, jer moramo čuvati naše zdravlje i jetru, koja će preraditi i izbaciti te hemikalije iz organizma - objasnio je dr Perišić.



 kvalitetni ugljeni hidrati
Foto: Pixabay


Umerenost u konzumiranju alkohola i zdrave masti

Dr Perišić naglašava važnost umerenosti u konzumiranju alkohola, preporučujući ograničen unos na dve čašice rakije ili 300 mililitara vina dnevno. Takođe, upozorava na štetnost belih masti, koje su loši lipidi i treba ih izbegavati.

To su loši lipidi. Ako vidite belu masnoću na nekom mesu, ne kupujte ga, to je meso životinje hranjene koncentratom - upozorio je doktor u emisiji "Jutro" na TV Prva.

 

Izbor najzdravijeg mesa


Kada je reč o izboru mesa, dr Perišić preporučuje goveđe meso kao najzdraviji izbor, posebno ono koje potiče od junadi hranjene travom. Upozorava na izbegavanje mesa sa vidljivom belom masnoćom i ističe da je teletina manje zdrava opcija u poređenju sa junetinom.

Jedna devojka je na TikToku odlučila da isproba doručak po uzoru na poznatog tenisera Novaka Đokovića, a njeno iskustvo je izazvalo lavinu komentara.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>