Zdravlje

Ljubav

Zašto su MALINE čudotvorne: 7 zdravstvenih blagodeti koje morate da znate!

Maline nisu samo ukusne, već su i izuzetno hranljive i korisne za zdravlje. 

Zašto su MALINE čudotvorne: 7 zdravstvenih blagodeti koje morate da znate! Foto: Pexels



Ove sočne bobice, bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, nude brojne blagodeti koje mogu poboljšati vaše opšte zdravlje i dobrobit. Evo nekoliko razloga zašto bi maline trebale da se nađu u vašoj ishrani:

Bogate vitaminima i mineralima

Maline su odličan izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i održavanje zdrave kože. Takođe, sadrže vitamine B-kompleksa, poput folata, koji su važni za metabolizam i zdravlje srca, kao i minerale poput kalijuma, koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita i zdravlja srca.

Snažni antioksidansi 

Maline su bogate antioksidansima poput elaginske kiseline, kvercetina i vitamina C. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući rak i srčane bolesti.


Foto: Pexels

Poboljšavaju zdravlje srca

Maline su dobar izvor vlakana i polifenola koji mogu poboljšati zdravlje srca. Vlakna pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi, dok polifenoli mogu poboljšati funkciju krvnih sudova i smanjiti upalu.

Poboljšavaju probavu

Vlakna u malinama pomažu u održavanju zdrave probave, regulišući rad creva i sprečavajući probleme poput zatvora. Redovan unos vlakana može doprineti boljoj ravnoteži bakterija u crevima i opštem zdravlju probavnog sistema.

Dobre za mršavljanje

Maline su niskokalorične i bogate vlaknima, što može pomoći u kontroli apetita i podržati mršavljenje. Vlakna pomažu u dužem osećaju sitosti, što može smanjiti unos kalorija.

Zdravlje kože

Antioksidansi i vitamini prisutni u malinama mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože, smanjenju znakova starenja i poboljšanju njenog izgleda. Vitamin C, u kombinaciji sa drugim hranljivim materijama, pomaže u proizvodnji kolagena, koji je ključan za elastičnost i mladolikost kože.

Anti-upalna svojstva 

Maline imaju prirodna anti-upalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu. Ovo može biti korisno za osobe koje pate od upalnih stanja kao što su artritis ili astma.

Uživanje u malinama može biti jednostavno i ukusno – bilo da ih dodajete u smoothie, jogurt, salate ili ih jednostavno jedete sveže.

Dodajte ove bobice u svoju ishranu kako biste iskoristili sve njihove blagodeti i unapredili svoje zdravlje.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>