Zdravlje

Ljubav

Miran san tokom velikih vrućina: Saveti koji će vam pomoći da bolje spavate!

Vrućine tokom letnjih meseci mogu značajno otežati kvalitet sna, ali postoji nekoliko strategija koje možete primeniti kako biste osigurali miran san čak i u najtoplijim noćima.

Miran san tokom velikih vrućina: Saveti koji će vam pomoći da bolje spavate! Foto: Freepik.com



Evo nekoliko saveta za osveženje i udobnost tokom toplih noći:

1. Ohladite sobu

Pokušajte da održite temperaturu u spavaćoj sobi što prijatnijom. Koristite ventilator ili klimu ako je dostupna. Ako nemate klima uređaj, stavite posudu sa ledom ispred ventilatora kako biste stvorili hladniji povetarac.

2. Odaberite pravu posteljinu

Koristite posteljinu od prirodnih materijala poput pamuka, koji je prozračan i pomaže u regulaciji telesne temperature. Izbegavajte sintetičke materijale koji mogu zadržavati toplotu.

3. Smanjite temperaturu 

Pre nego što legnete na spavanje, pokušajte da se rashladite. Uzmite kratku hladnu tuširanje ili natopite noge u hladnoj vodi. Ako vam je previše vruće tokom noći, možete koristiti hladne obloge na čelu ili vratu.

4. Pijte hladne napitke

Izbegavajte teške obroke i alkohol pred spavanje. Umesto toga, pijte lagane, hladne napitke. Voda i čaj od mente mogu vas osvežiti i pomoći vam da se opustite.

5. Koristite lagane odeće za spavanje

Nosite laganu, prozračnu odeću koja vam omogućava da se koža "diše". Pidžame od pamuka ili lagane posteljine mogu pomoći u smanjenju znojenja i poboljšanju udobnosti.

6. Prilagodite raspored spavanja

Pokušajte da prilagodite vreme odlaska na spavanje kako biste izbegli najtoplije delove dana. Ako je moguće, spavajte ranije ili kasnije uveče kada je temperatura niža.

7. Koristite hladne jastučiće

Investirajte u jastučiće za hlađenje koji mogu pomoći u održavanju niže temperature tokom noći. Ovi jastučići su dizajnirani da upijaju i isijavaju toplotu, čime poboljšavaju udobnost tokom spavanja.

8. Prilagodite ishranu

Izbegavajte teške, začinjene obroke koji mogu povećati telesnu temperaturu. Osvežavajuća, lagana jela poput voća i salata mogu vam pomoći da se osećate prijatnije.

Primenom ovih saveta, možete poboljšati kvalitet svog sna čak i tokom najtoplijih noći. Miran san je ključan za vaše opšte zdravlje i blagostanje, stoga se potrudite da stvorite što prijatnije uslove za odmor.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>