Zdravlje

Ljubav

Pet činjenica o kremi za sunčanje koje morate da znate!

Kreme za sunčanje se često  doživljavaju kao lepljive, dosadne i potpuno precenjene, a da li zaista znate koliko je važno ponovno naneti je nakon svakog kupanja, posebno ako već koristite SPF 100 ujutru? 

Pet činjenica o kremi za sunčanje koje morate da znate! Foto: Pexels



SPF i zaštita kože

SPF, ili faktor zaštite od sunčevih zraka, istaknut na tubama i bočicama, je ključni faktor u jednostavnoj računici:

Vaše prirodno vreme zaštite kože puta SPF faktor, jednako je vreme koje možete provesti na suncu.

6 tipova kože i njihova zaštita

Keltski tip kože: manje od 10 minuta
Nordijski tip: od 10 do maksimalno 20 minuta
Mešoviti tip: do 30 minuta
Mediteranski tip: do 40 minuta
Tamni tip: do 60 minuta
Veoma tamni tip: do 90 minuta

SPF preko 30 zapravo ne čini puno

Kada je reč o zaštiti od sunca, da li uvek nanosite kremu sa SPF 50 ili 100? Razmislite malo bolje! Kao što smo naglasili , broj na bočici ne odražava samo visinu zaštite, već i njenu trajnost. Proizvodi sa SPF 30 štite oko 97% UVB zraka, dok oni sa SPF 50 ili 100 štite 98-99%. Da, to je mali procenat, ali činjenica da SPF 50 pruža gotovo dvostruko bolju zaštitu od SPF 30, a SPF 100 od SPF 50, je jako važna.

Da li je krema za sunčanje stvarno vodootporna?

Ovo je još jedna zabuna zbog koje često dolazimo u zabludu. Krema za sunčanje može biti vodootporna, međutim, ova zaštita traje samo kratko vreme, oko sat vremena. Zato je važno nanositi novi sloj posle svakog izlaska iz vode kako biste bili sigurni da ste dobro zaštićeni.

Većina ljudi ne nanosi dovoljno kreme za sunčanje!

Da li ste dovoljno obilno nanosili kremu za sunčanje? Verovatno ne! Ovde se ne radi samo o zaštiti od sunca, već i o pravilnoj primeni proizvoda. Nanosite je češće i pravilno kkako biste uživali na suncu bez rizika od opekotina. 

Može li krema za sunčanje isteći?

Da, kreme za sunčanje imaju rok trajanja! Ako ste mislili da je dovoljno uzeti staru tubu od prošle sezone, grešite. Neotvorene, kreme mogu trajati između 30 i 36 meseci. Otvarane, njihov rok je kraći, oko 12 meseci.

Važno je voditi računa o kvalitetu proizvoda koji štite vašu kožu.

Na kraju, kada je reč o zaštiti od sunca, nema kompromisa. Izaberite pravi SPF, nanesite dovoljno proizvoda i uživajte u sunčanju na najsigurniji mogući način.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>