Zdravlje

Ljubav

Denga groznica: Simptomi, lečenje i prevencija bolesti koju prenose komarci!

Denga groznica je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komarca iz grupe Aedes. 

Denga groznica: Simptomi, lečenje i prevencija bolesti koju prenose komarci! Foto: Pixabay



Svetska zdravstvena organizacija upozorava da broj obolelih od Dengue u Evropi raste, epidemiolog dr Slavica Maris objašnjava da se ova bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, već isključivo ubodom zaraženog komarca.

"Komarac se zarazi ubodom bolesne osobe, posebno u akutnoj fazi bolesti, kada pacijent ima povišenu temperaturu i kada je povećana koncentracija virusa u krvi. Potrebno je desetak dana, da taj komarac postane infektivan i da može preneti infekciju na neku drugu osobu" - rekla je dr Maris u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i objasnila da postoje četiri tipa Denga groznice.

"Svakim od njih možemo da se zarazimo samo jednom, s tim da infekcija jednim tipom ne obezbeđuje imunitet od ostalih tipova groznice. Moguće je imati denga groznicu, ali svaka druga infekcija nosi veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti" – dodala je.

Simptomi 

"Simptomi Denga groznice uključuju visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, intenzivnu glavobolju, osip po telu, mučninu i povraćanje. Teži oblici uključuju Denga hemoragičnu groznicu i Sindrom Dengue šoka, koji mogu biti fatalni ako se ne leče na vreme".


Foto: Pixabay

Teži oblici Denga groznice

Denga hemoragična groznica 

"Simptomi denga hemoragične groznice mogu biti blagi u početku, ali se postepeno pogoršavaju u roku od nekoliko dana. Mogu se javiti znaci unutrašnjeg krvarenja, poput krvarenja iz usta, desni ili nosa, vlažne kože, oštećenja limfnih i krvnih sudova, unutrašnjeg krvarenja, smanjenog broja trombocita, osetljivog stomaka, malih krvnih mrlja ispod kože i slabog pulsa. U nedostatku pravovremenog lečenja, denga hemoragična groznica može biti fatalna".

Sindrom denga šoka

"Sindrom denga šoka je težak oblik denga groznice koji može biti fatalan. Simptomi uključuju intenzivan bol u stomaku, dezorijentaciju, iznenadan i brz pad krvnog pritiska, teško krvarenje i povraćanje. Bez pravovremenog lečenja, ovaj oblik bolesti može biti smrtonosan. Godišnje u Bangladešu od ovog oblika groznice premine između 20-25 hiljada osoba, najčešće dece i adolescenata. Preporuka je izbegavati mirise koji privlače komarce kako bismo se zaštitili od mogućeg zaražavanja denga groznicom".

Prevencija

"Potrebno je izbegavati mirise koji privlače komarce, izbegavajte boravak napolju u ranim jutarnjim i večernjim satima. Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u čistoj, stajaćoj vodi. Kante sa vodom moraju da budu poklopljene, preporuka je i da se uklanja višak vode iz saksija sa biljkama" – istakla je dr Slavica Maris.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>