Zdravlje

Ljubav

Četiri razloga zbog kojih crveni kupus treba češće jesti

Kupus je generalno važan deo  ishrane zbog svojih zdravstvenih prednosti. U poređenju sa drugim sortama, crveni kupus, poznat i kao ljubičasti kupus, posebno je bogat hranljivim materijama. 

Četiri razloga zbog kojih crveni kupus treba češće jesti Foto: Pixabay



Svoju boju duguje antocijaninima, biljnim pigmentima rastvorljivim u vodi. Između ostalog, imaju i antioksidativni efekat. Postoji nekoliko razloga, zbog kojih je dobro crveni kupus jesti češće.

Kupus jača naš imuni sistem

Crveni kupus je bogat vitaminima C i K. Prvi podržava različite ćelijske funkcije našeg imunog sistema kako bi nas zaštitio od patogena. Pošto nedostatak vitamina C dovodi do oslabljenog imunološkog sistema i povećane podložnosti infekcijama, važno je da ga unosimo kroz hranu ili suplemente. 100 grama crvenog kupusa pokriva dnevnu potrebu za vitaminom C.

Reguliše varenje i pomaže u gubitku težine

Svako ko redovno jede kupus podržava zdravlje creva. Vlakna koje sadrži čine stolicu obimnijom i pomažu da se hrana lakše transportuje kroz creva. Na ovaj način se optimalno podržava proces varenja. Pored toga, ljubičasto povrće je bogato sumporom i drugim mineralima koji čiste naš sistem za varenje i pomažu u sprečavanju varenja i zatvora. Takođe nam pomaže da ostanemo duže vreme siti.


Foto: Pixabay

Smanjuje bolove tokom menstruacije

Nedostatak gvožđa je problem za mnoge žene. Kupus može pomoći u rešavanju ovog problema jer 150 grama pokriva skoro celokupnu dnevnu potrebu za gvožđem. Pored toga, magnezijum, kalcijum i vitamin K koje sadrži mogu ublažiti bolove tokom menstruacije. Ovo poslednje ima pozitivan efekat na zgrušavanje krvi. Međutim, pošto ga naše telo ne može samo proizvesti, moramo da ga apsorbujeo hranom. Ali budite oprezni: povrće može izazvati nadimanje, što je kontraproduktivno, posebno ako imate bolove u stomaku. Zato kupus uvek treba obogatiti semenom kima, komorača ili anisa – ili bar uz njega piti čaj od komorača.

Jača kosti

 Zbog svojih hranljivih sastojaka kao što su kalcijum i cink, zimsko povrće može pomoći u zaštiti naših koštanih ćelija od preranog oštećenja. Crveni kupus je takođe bogat vitaminom K1, koji reguliše nivo kalcijuma u krvi i obezbeđuje hranljive materije za naše kosti. Zbog toga igra važnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>