Region

Svet

Đokoviće nisu hteli da puste u Hrvatsku

Hrvatska policija juče nije htela da dozvoli ulazak jahte porodice Novaka Đokovića u Dubrovačku luku.

Đokoviće nisu hteli da puste u Hrvatsku



Iako je lučka kapetanija prethodno odobrila uplovljavanje  jahte "Dijana" u luku to se nije dogodilo, a Srđan Đoković je tim povodom izjavio: "Veoma smo razočarani, bez obzira na to što su sve vreme znali o kome je reč, bez razloga su nas držali tri i po sata na graničnom prelazu, iako nismo prekršili nijedan zakon. Pustili su nas tek kada smo platili kaznu, ali tada više nismo imali volje za odlazak u Dubrovnik i vratili smo se za Tivat", rekao je.

Članovi porodice Đoković Dijana, novakova majka, otac Srđan, braća Marko i Đorđe kao i članovi posade su sa strpljenjem morali da čekaju da im bude dozvoljeno uplovljavanje u Dubrovačku luku. "Tri i po sata nismo mogli da mrdnemo, čak ni kučetu koje je bilo sa nama nisu dozvolili da ode do toaleta", izjavio je Srđan.

Do problema na granici došlo je iz nerazumljivih razloga pošto je kapetan broda "Dijana“ Ivan Žegura pre isplovljavanja iz marine "Porto Montenegro" u Tivtu kontaktirao s lučkom kapetanijom u Dubrovniku i dobio uverenje da je ulazak u taj grad izvodljiv ukoliko "ne ide ispod otoka i ne ulazi u teritorijalne vode Hrvatske više od 12 milja, koliko je prema zakonu dozvoljeno".

Žegulja navodi: "Upravo tako smo i uradili, međutim, na graničnom prelazu u Dubrovniku rekli su nam da policija ne dozvoljava ulazak jer smo povredili teritorijalne vode Hrvatske. Rekli su nam da je trebalo prvo da se javimo u Cavtat i da zato moramo da platimo kaznu od 1.000 kuna (nešto više od 130 evra). Nije problem u kazni, nego u tome što su policajci bili veoma neprijatni", rekao je kapetan.

Vedran Cvjetković kapetan lučke kapetanije u Dubrovniku je izjavio: "Žao mi je zbog svega što se dogodilo jer je ispalo da sam prevario kolegu. Ostajem pri stavu da jahta 'Dijana' nijednog trenutka nije prekršila zakon. Međutim, očigledno da neka službenica na carini ne zna za odredbu od 12 milja i tu je nastao problem".

Đokovićeva jahta „Dijana“ iz „Sansikerove“ serije „yacht 88“ košta oko pet miliona evra i pripada srednjoj klasi plovila čuvene engleske marke. Ima takozvanu flaj bridž palubu, džakuzi, VIP kabinu i manji gumeni čamac. Njena maksimalna brzina je 30 čvorova. Teniser je angažovao stalnu posadu iz Tivta koja brine o jahti, a usidrena je u Tivatskoj marini.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>