Ostalo

Sme�no

Generativna veštačka inteligencija menja radno mesto - da li ste spremni za transformaciju?

Tehnologija veštačke inteligencije (AI) dugo je prisutna, ali njen značaj tek sada dobija pravu pažnju, posebno zahvaljujući lansiranju alata poput ČetGPT-a. Ovaj moćan chatbot popularizovao je generativnu veštačku inteligenciju i učinio je dostupnom širokom krugu ljudi, uključujući radnike iz različitih industrija, čak i one koji ranije nisu smatrali da im je relevantna. Danas se AI koristi za sve – od pisanja propratnih pisama i generisanja ideja do podrške u kreativnim projektima.

Generativna veštačka inteligencija menja radno mesto - da li ste spremni za transformaciju? Foto: Pixabay



Mnoge kompanije sada razvijaju sopstvene AI alate, što ukazuje na neizbežno jačanje ove tehnologije u budućnosti. I dok neki strahuju da će veštačka inteligencija ugroziti njihova radna mesta, stručnjaci veruju da će AI zapravo unaprediti radne veštine, poboljšati produktivnost i doprineti pozitivnim promenama u ekonomiji.

 

AI kao vaš radni saveznik


ČetGPT i slični alati funkcionišu kao digitalni asistenti, pružajući korisne informacije i kreativne ideje na prirodan i razumljiv način. Uz njihovu pomoć, intelektualni radnici mogu lakše analizirati i proširiti svoje ideje, kao i pojednostaviti složene teme za specifične ciljne grupe. Karl Benedikt Frej, stručnjak za budućnost rada sa Oksforda, napominje da AI može biti od pomoći u kreiranju sadržaja za društvene mreže, pisanju sažetaka i čak preispitivanju istraživačkih teza kroz kontra-argumente.

Veštačka inteligencija je već transformisala procese regrutovanja i postala moćan alat za regrutere koji su sada u obavezi da prilagode pristupe zapošljavanju novim tehnološkim zahtevima.
 

Veštačka inteligencija i korekcija pristrasnosti


Pored ubrzanja i olakšanja radnih procesa, AI ima mogućnost da otkrije greške i predrasude koje su ljudima možda promakle. Analitičari podataka, na primer, često nesvesno traže potvrdu svojih uverenja u postojećim podacima, dok veštačka inteligencija može obezbediti nepristrasnu analizu, skrećući pažnju na širu sliku i eliminaciju subjektivnosti. Iako još uvek nije savršena, ova tehnologija omogućava radnicima preciznije rezultate i veću objektivnost, a stručnjaci veruju da će se njene mogućnosti u tom pogledu samo povećavati.



Foto: Pixabay
 

Nova radna mesta i karijere u eri veštačke inteligencije


Iako je strah od gubitka radnih mesta opravdan, AI takođe stvara nove prilike za zapošljavanje. Tradicionalno, tehnološke inovacije dovode do transformacija i stvaranja novih radnih pozicija. Prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma iz 2023. godine, AI specijalisti i stručnjaci za mašinsko učenje postaju ključne uloge sa najbržim rastom. Slično kao što su industrijalizacija i automatizacija ranije stvorile nova zanimanja, AI može otvoriti vrata novim karijerama.

 

Zašto je važno usvojiti AI veštine?


Kako AI postaje sveprisutna na radnim mestima, poznavanje rada sa njom postaje važna prednost. Radnici koji se brzo prilagode ovoj tehnologiji biće spremniji za nove izazove, dok oni koji budu odolevali rizikuju da postanu manje konkurentni. Frej naglašava da je važno ovladati veštinama rada sa AI kako bi se ostalo produktivno i konkurentno na tržištu rada.

AI se razvija brzo, a njen potencijal tek treba da se potpuno razume. Stručnjaci su optimistični – veruju da će AI omogućiti radnicima da budu inovativniji, produktivniji i spremniji za nove izazove.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>