Ostalo

Sme�no

Zašto je misteriozni grad Žrnov nestao sa Avale?

Na mestu gde se danas uzdiže spomenik Neznanom junaku, nekada je postojala srednjovekovna tvrđava Žrnov. Ova zagonetna odluka o rušenju drevne građevine krije brojne teorije i misterije koje i dalje intrigiraju mnoge.

Zašto je misteriozni grad Žrnov nestao sa Avale? Foto: Printscreen Youtube/RMR Prodaction




Na najvišem vrhu Avale, gde sada stoji čuveni spomenik Neznanom junaku, nekada se nalazila veličanstvena srednjovekovna tvrđava Žrnov, poznata i kao Žrnovan. Prvo su Rimljani izgradili utvrđenje na ovom strateški važnom mestu, da bi kasnije Srbi podigli tvrđavu koju su kasnije ojačali i proširili Osmanlije. Po legendi, ovde je vladao Porča od Avale, junak opisan u narodnim pesmama, čime je ovo mesto postalo još značajnije u istoriji.

Nažalost, većina Beograđana danas nije ni svesna da je ovde ikada postojala drevna tvrđava. U proleće 1934. godine, Žrnov je potpuno sravnjen sa zemljom, bez ikakvog traga ili obeležja koje bi podsećalo na njegovo postojanje. Tamo gde je nekada stajala tvrđava, danas se nalazi samo spomenik, bez bilo kakvog znaka da je ovo vredno arheološko nalazište ikada postojalo.

Naredbu za rušenje izdao je kralj Aleksandar Karađorđević, ali razlozi iza ove odluke ostaju do danas nejasni. Prema jednoj verziji, kralj možda nije u potpunosti shvatao značaj tvrđave i želeo je da ustupi „najlepše mesto na Avali“ za veliku jugoslovensku grobnicu posvećenu Neznanom junaku. Poznati vajar Ivan Meštrović stvorio je monumentalni spomenik sa šest karijatida u narodnim nošnjama, simbolizujući ujedinjenje Južnih Slovena.



Nestala tvrđava
Foto: Printscreen Youtube/Ras tv cb


Međutim, oko ovog rušenja ispletene su i brojne teorije. Neki smatraju da su kralj i Meštrović, kao navodni masoni, imali posebne razloge da unište Žrnov. Drugi veruju da je cilj bio brisanje tragova srpske istorije ili čak da je kralj bio u zabludi misleći da je tvrđava turska i samim tim nevažna.

Danas nema preostalih tragova ovog značajnog grada, a prava istina o rušenju Žrnova ostaje obavijena velom tajni.




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>