Ostalo

Sme�no

Sveta Petka: Molitve i običaji uoči praznika

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave Sveta Petku, jednu od najvećih svetiteljki u srpskom narodu, zaštitnicu žena i dece. 

Sveta Petka: Molitve i običaji uoči praznika Foto: YouTube printscreen/TV Hram



Pravoslavni vernici obeležavaju veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, poznatoj u narodu kao Sveta Petka, na dan kada je preminula, nakon svih čudesa i isceljenja koja su je proslavila za života.

Prepodobna mati Paraskeva rođena je u Epivatu i, prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja. Njeni roditelji bili su imućni i pobožni, a osim nje, imali su i sina Jevtimija, koji je kasnije postao poznati episkop maditski.

Verovanja i običaji

Ovaj značajan pravoslavni praznik donosi sa sobom brojne tradicionalne običaje, a veče pred sam praznik je posebno obeleženo molitvama i ritualima.

Prema narodnom verovanju, veče uoči praznika Svete Petke ima posebno značenje. Nakon večere, obično se ide na spavanje.

Na Kalemegdanskoj tvrđavi danas se može pronaći čudotvorna voda za koju se veruje da leči sve koji je uzimaju s verom u Boga i ljubavlju prema Paraskevi, a naročito je poznata po lečenju očiju i vida. Kapela Svete Petke na Kalemegdanu podignuta je na izvoru i poznata je po dva prsta svetiteljkinog desnog šaka.

Sveta Petka je veoma poštovana i cenjena u srpskom narodu. Smatra se zaštitnicom žena, a prema predanjima, pomagala je bolesnima i hranila gladne.

Njen kult se neguje vekovima u jugoistočnoj Evropi, kako kod Srba, tako i kod Grka, Rumuna, i Bugara, a poštuju je čak i neki nehrišćanski narodi na Bliskom Istoku.

Uoči praznika, izgovara se molitva:

 "Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji dan; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!"

Ova molitva obično se izgovara od strane domaćina, dok se žene i deca samo triput prekrste.

Tokom spavanja, glava se okreće prema istoku, a jedna ruka se stavlja pod glavu dok se druga pruži. Uvek se leži na desnoj strani, kako to nalažu običaji.

U porodicama sa decom, soba se okadi tamjanom da bi se deca zaštitila od noćnih strahova.

Ovaj dan je prilika da se svi okrenemo duhovnim vrednostima i tražimo zaštitu i blagoslov od Svete Petke, nadajući se njenoj pomoći u našim životima.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>