Ostalo

Sme�no

Sutra slavimo TOMINDAN: Da li znate zašto ga zovu NEVERNI TOMA?

Sutra, 19. oktobra, obeležava se Tomindan, dan posvećen Svetom apostolu Tomi, poznatom i kao Neverni Toma. Ovaj praznik, iako nije crveno slovo, duboko je ukorenjen u tradiciji pravoslavne crkve i vernicima, koji ga proslavljaju kroz razne običaje.

Sutra slavimo TOMINDAN: Da li znate zašto ga zovu NEVERNI TOMA? Foto: SPC



Sveti Toma je poznat po svojoj sumnji u Vaskrsenje Hristovo, što je uticalo na njegov nadimak. Naime, kada su mu ostali apostoli ispričali da su videli vaskrslog Hrista, on nije poverovao dok nije opipao njegove rane. Ovaj događaj naglašava važnost vere i traganje za istinom.

Na Tomindan, često se praktikuje ostajanje kod kuće.

Izreka "Sveti Toma, sedi doma" postala je simbol ovog praznika, podsećajući ljude da se na ovaj dan posvete porodici i tradiciji.

Narodna verovanja

U nekim delovima Srbije, poput Leskovačke Morave, ovaj dan se povezuje s vukovima, pa se u prošlosti nije radilo, kako bi se izbeglo zlo.

U istočnoj Srbiji, verovalo se da je mast od zeca ulovljenog na Tomindan lekovita, te je čuvana za lečenje kostobolje i olakšavanje porođaja. Ovaj praznik takođe označava prelaz iz jeseni u zimu, a narod veruje da će se od danas početi računati mogućnost zimskih padavina.

Mnoge porodice u Srbiji Tomindan proslavljaju kao svoju krsnu slavu, a Sveti Toma je zaštitnik različitih zanatlija, uključujući zidare, stolare i bačvare. Osim toga, veruje se da čuva ljude od vukova.

U narodnim verovanjima, Sveti Toma je povezan i s vremenskim prilikama. Veruje se da ima moć da šalje kišu, kao blagodet za plodnost zemlje.

Međutim, postoji i uverenje da će jednom pustiti drugi potop, a to je trenutno sprečava Presveta Marija, koja nadgleda njegovu moć.

Tomindan je dan kada se okupljamo s porodicom i čuvamo tradiciju, pa pozivamo sve da se posvete svojim najmilijima i proslave ovaj poseban praznik u miru i radosti.

Zašto je Toma prozvan "nevernim"?

Mnogi ljudi možda ne mogu da imenuju sve apostole, ali je Sveti Toma poznat svima, posebno zbog svog nadimka Neverni Toma. Ovaj epitet dolazi iz njegove poznate sumnje.

Naime, kada je vaskrsli Hristos posetio svoje učenike nakon Uskrsa, Toma nije bio među njima. Kada su mu ostali apostoli ispričali o ovom čudu, nije im poverovao.

Tek osmi dan posle Uskrsa, kada je lično sreo Hrista i imao priliku da opipa njegove rane, Toma je konačno poverovao u njegovu besmrtnost.

Tomindan je praznik koji mnoge porodice u Srbiji slave kao svoju krsnu slavu. Sveti Toma se smatra zaštitnikom različitih zanatlija, uključujući drvodelje, stolare, bačvare i zidare, a u nekim krajevima veruje se da štiti ljude i od vukova.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>