Recepti

Ljubav

Savršeni džem od šljiva: Tajne savršenstva! (RECEPT)

U svetu domaćih poslastica, džem od šljiva zauzima posebno mesto zahvaljujući svojoj bogatoj aromi i slatkoći koja osvaja sve generacije.

Savršeni džem od šljiva: Tajne savršenstva! (RECEPT) Foto: Pixabay



Priprema ovog džema jednostavna je i ne zahteva mnogo vremena, a rezultat je ukusan i mirisan dodatak svakoj trpezi. 

Bilo da ga koristite kao preliv za palačinke, namaz na hlebu ili sastojak u raznim desertima, džem od šljiva donosi dašak leta i slatkoće u svakoj kašici. U ovom receptu otkrijte kako da lako napravite savršeni džem od šljiva koji će zadovoljiti sve vaše čulne ukuse.

Priprema voća:

Operite šljive, prepolovite ih i uklonite koštice. Možete ih isjeći na manje komade ako želite brže kuvanje.
Kuvanje voća:

U velikoj šerpi stavite šljive i dodajte vodu. Kuvajte na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok šljive ne omekšaju (oko 10-15 minuta).

Dodavanje šećera:

Kada šljive omekšaju, dodajte šećer, sok od limuna i koru limuna. Mešajte dok se šećer ne otopi.


Foto: Pixabay

Kuvanje džema:

Povećajte temperaturu i pustite da smesa proključa. Kuvajte džem oko 30-40 minuta, povremeno mešajući, dok ne postigne željenu gustinu. Ako koristite pektin, dodajte ga prema uputstvu na pakovanju, obično se dodaje nakon što smesa proključa.

Testiranje gustine:

Da biste proverili gustinu, stavite malo džema na tanjir i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Ako se zgusne, džem je gotov. Ako je previše tečan, nastavite sa kuvanjem još nekoliko minuta.

Pakovanje džema:

Pripremite tegle tako što ćete ih sterilizovati (kuvanjem u vodi ili pečenjem u rerni). Vrući džem sipajte u sterilizovane tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Čvrsto zatvorite poklopce.

Hlađenje i čuvanje:

Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kada se ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Džem možete koristiti unutar nekoliko meseci, a ukoliko je dobro zatvoren, može trajati i duže.

Saveti:

Za dodatni ukus možete dodati začine poput cimetovog praha ili vanile tokom kuvanja. Ako želite glatkiji džem, nakon kuvanja možete ga izblendirati štapnim mikserom. Uživajte u svom domaćem džemu od šljiva na hlebu, palačinkama ili kao dodatak raznim desertima!

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>