Ostalo

Sme�no

Pokrov Presvete Bogorodice: Veliki ženski praznik i dan molitve za zaštitu i ispunjenje želja!

Srpska pravoslavna crkva i vernici 14. oktobra obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice, praznik posvećen ženama i njihovim molitvama. Veruje se da na ovaj dan Bogorodica ispunjava želje žena, dok njen zaštitnički pokrov pruža zaštitu svima koji veruju u nju.

Pokrov Presvete Bogorodice: Veliki ženski praznik i dan molitve za zaštitu i ispunjenje želja! Foto: Printscreen Youtube/Delaljubavi




Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici će u ponedeljak, 14. oktobra, proslaviti Pokrov Presvete Bogorodice, poznat kao veliki ženski praznik. Ovaj praznik, koji je posvećen ženama, nosi verovanje da će Bogorodica na ovaj dan uslišiti molitve žena i ispuniti njihove želje. Pokrov Presvete Bogorodice simbolizuje njen zaštitnički omofor (pokrivač), koji je, prema predanju, "raširila nad Hrišćanima" u viđenju koje su doživeli sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik. Veruje se da Bogorodica i dalje pruža ovaj pokrov nad svima nama, štiteći nas od svakog zla.



Ikona Bogorodice sa Isusom
Foto: Printscreen Youtube/Delaljubavi


Prema narodnim običajima, žene koje nemaju decu treba na ovaj dan da zapale sveću, pomole se i poste, jer se veruje da im to može pomoći.

Predanje nas vodi u 911. godinu, u vreme cara Lava Mudrog, kada se tokom bogosluženja u carigradskoj crkvi Bogorodice, Deva Marija ukazala vernicima. U četvrtom času noćne molitve, okupljeni narod je video Presvetu Bogorodicu sa raširenim pokrovom u rukama, kojim je obuhvatila prisutne, pružajući im zaštitu i veru.

Na osnovu ovog događaja, ustanovljen je praznik poznat kao Pokrovica, koji slavi Bogorodicu kao zaštitnicu i pokroviteljku hrišćanskog naroda. Veruje se da ona moli za milost Gospoda prema grešnima, a običaj nalaže da žene tog dana ne rade teške fizičke poslove. Posebno se preporučuje da se mlade žene mole Bogorodici, koja štiti sve žene, naročito porodilje i majke.

Pećka Patrijaršija obeležava ovaj praznik kao svoju slavu. Praznik je propraćen molitvom u kojoj se Bogorodici upućuju reči zahvale i molbe za zaštitu i pomoć.

 

Molitva glasi:


„O, Presveta Djevo, Mati Gospoda višnjih Sila, Carice neba i zemlje, svemoćna Zastupnice grada i zemlje naše! Primi naše molitve i pohvale, i zastupaj nas pred Bogom Sinom Tvojim, da nam podari milost i oprost. Moli za nas, grešne sluge Tvoje, i blagoslovi sve one koji veruju u Tvoje ime. Zaštiti nas svojim pokrovom i isprosi mudrost, pravdu, ljubav i pobožnost za sve ljude, da u miru i blagoslovu živimo. Amin."



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>