Ostalo

Sme�no

Nobelova nagrada za mir 2024. godine pripala japanskoj organizaciji Nihon Hidankyo!

Japanska organizacija Nihon Hidankyo, poznata kao pokret Hibakuša, dobila je Nobelovu nagradu za mir za svoje napore u postizanju sveta bez nuklearnog oružja i upozoravanju na užasne posledice nuklearnih napada.

Nobelova nagrada za mir 2024. godine pripala japanskoj organizaciji Nihon Hidankyo! Foto: Printscreen X/The Nobel Prize




Japanska organizacija Nihon Hidankyo, poznata i kao pokret Hibakuša, dobitnik je Nobelove nagrade za mir za 2024. godinu. Ovaj pokret preživelih od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki nagrađen je za svoj dugogodišnji rad na zalaganju za svet bez nuklearnog oružja. Njihov trud se ogleda u svedočenjima preživelih koji neumorno upozoravaju na strahote nuklearnog oružja i na potrebu da se ono nikada više ne upotrebi, što je naglašeno i tokom ceremonije dodele.

Nihon Hidankyo je osnovan kao odgovor na razorne atomske napade iz avgusta 1945. godine, i od tada organizacija neprestano radi na podizanju svesti o humanitarnim posledicama nuklearnog oružja. Nobelova nagrada, koju dodeljuje Švedska kraljevska akademija, sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u vrednosti od 10 miliona švedskih kruna, što je približno 1,1 milion dolara.




Foto: Printscreen X/The Nobel Prize



Nobelova nagrada za mir je jedna od najprestižnijih svetskih nagrada koja se od 1901. godine dodeljuje u Oslu, a prepoznaje izuzetne zasluge na polju mirovnih napora, razoružanja, međunarodne saradnje i obrazovanja. Od svog osnivanja, nagradu je primilo 110 pojedinaca i 30 organizacija, među kojima su neke dobile ovo priznanje više puta, poput Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i UNHCR-a.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>