Ostalo

Sme�no

Sveti Jovan Bogoslov: Tradicije i verovanja na njegov dan! (VIDEO)

Na dan 9. oktobra, pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova, jednog od najomiljenijih učenika Isusa Hrista. Jovan, sin Zevedejev, bio je ribar sa Galilejskog jezera i jedan od prvih Hristovih apostola, poznat po svojoj bliskosti s Gospodom i obećanju da će brinuti o Presvetoj Bogorodici.

Sveti Jovan Bogoslov: Tradicije i verovanja na njegov dan! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram



Ovaj dan donosi određene običaje i verovanja među ljudima. Tradicionalno, veruje se da je potrebno da seljaci daju odmor stoci, dok žene izbegavaju rad sa pletivom, makazama i iglama kako bi sprečile da miševi oštete rublje. U nekim krajevima, ljudi udaraju u ambare kako bi rasterali štetočine, dok su svadbeni običaji koji traju tri dana takođe veoma rasprostranjeni.

Sveti Jovan je, prema tradiciji, bio jedini od apostola koji je ostao pored raspetog Hrista. Nakon što je preživeo progonstva i mučenja, Jovan se sklonio u Efes, gde je širio Jevanđelje i preobratio mnoge u hrišćanstvo. Tokom svog progonstva na ostrvu Patmos, napisao je značajna dela, uključujući svoje čuveno Jevanđelje i knjigu Otkrovenje. Po povratku iz progonstva, nastavio je da propoveda do duboke starosti, doživljavajući više od 100 godina.




Tradicija i verovanje
Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram


Na samrti, Jovan je tražio od svojih učenika da mu pripreme grob u obliku krsta, a prema legendi, njegovo telo je nestalo nakon što je sleteo u grob. Vernici i danas posećuju njegovo mesto počinka, moleći se za čuda.

Crkva ga slavi dva puta godišnje: 9. oktobra u sećanje na njegovo upokojenje i 21. maja, kada se iz njegovog groba širi lekoviti prah, poznat po isceljujućim svojstvima.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>