Ostalo

Sme�no

Neobičan doručak: U ovom gradu svi uživaju u pivu pre podne!

"Vajsvurst" (Weisswurst) je specijalitet koji se obavezno konzumira pre podneva, kada je najukusniji i najsvežiji, a tradicionalni bavarski doručak obično prati pšenično pivo i slanu perecu.

Neobičan doručak: U ovom gradu svi uživaju u pivu pre podne! Foto: Pexels



Ako se zadesite u Minhenu u subotu ujutro, lako možete pomisliti da je ulica oživela kao petak uveče. Pivnica i restoran Gaststätte Großmarkthalle je krcata posetiocima od ranih sati, a konobarice obučene u tradicionalne „dirndl“ nošnje donose pivo, perece i bele kobasice sa slatkim senfom.

"Vajsvurstfruštuk" (Weisswurstfrühstück), ili doručak s belim kobasicama, predstavlja pravi bavorski užitak, gde običaji slave svakodnevnu radost.

Kako ističe Frauke Rotšuh iz Turističke zajednice Minhena, „Vajsvurstfruštuk (Weisswurstfrühstück), nije samo doručak; to je povod za okupljanje, posebno kada je vreme prekasno za jutarnju kafu, a još nije vreme za ručak.“


Foto: Pexels

U srcu Oktoberfesta, Gaststätte Grossmarkthalle je omiljeno mesto za uživanje u ovom specijalitetu uz pšenično pivo, dok se slični obroci mogu naći na raznim mestima širom Minhena.

Tokom radnih dana, pivnica privlači trgovce i kupce, dok vikendom oživljava porodična atmosfera sa velikim stolovima prepunim prijatelja i članova porodice.

Poreklo belih kobasica, pripremljenih od teletine, slanine, luka, peršuna i začina, nije sasvim jasno. Jedna od najpoznatijih priča govori o tome kako su one nastale slučajno.

Naime, sredinom 19. veka, mladi minhenski gostioničar Sep Moser je, suočen s nedostatkom ovčijih creva, upotrebio svinjska, a kako bi sprečio njihovo pucanje tokom prženja, odlučio je da ih kuva u vodi. Ovaj eksperiment ispostavio se kao pun pogodak, kako prenosi PunKufer.

Bele kobasice se služe u vodi u kojoj su kuvane, a tradicionalno se jedu tako što se kožica prvo zaseče i skine, dok mnogi lokalci uživaju u njihovu ukusu tako što ih isisaju uz nezaobilazni senf.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>