Ostalo

Sme�no

Danas su Miholjske zadušnice: Sećanje na preminule uz molitvu i sveće

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Miholjske zadušnice, dan posvećen sećanju na preminule i obilasku njihovih grobova.

Danas su Miholjske zadušnice: Sećanje na preminule uz molitvu i sveće Foto: Pexels



Ukoliko niste u mogućnosti da posetite grob voljenih, preporučuje se da im se pomolite i zapalite sveću, idealno u crkvi.

Zadušnice su poseban dan kada se vrše pomeni za upokojene. Prema pravoslavnom učenju, molitva za pokojnike je veliko dobročinstvo, jer pomaže njihovim dušama.

Ako nije moguće otići na groblje, pomen se može održati u crkvi. Vernici na ovaj dan, osim molitve, često čine i milostinju za duše preminulih.

Molitva za upokojene

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu. Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>