Recepti

Ljubav

Zimnica koju svi obožavaju: Nezaobilazni ukusi na svakoj trpezi!

Zimnica je tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, a priprema zimskih specijaliteta postala je pravi ritual u mnogim domaćinstvima. Svi volimo one staklene teglice pune bogatih ukusa koji nas podsećaju na detinjstvo i toplinu doma.

Zimnica koju svi obožavaju: Nezaobilazni ukusi na svakoj trpezi! Foto: Pixabay



Najpopularnija zimnica obuhvata različite vrste kiselih krastavaca, ajvara, turšije i slatkog od voća. Ajvar, sa svojim intenzivnim mirisom pečenih paprika, neizostavan je na svakom stolu. Kiseli krastavci i turšija pružaju savršen kontrast bogatim jelima tokom zime, dok slatko od šljiva, smokava ili kajsija mami svojim aromama.

Recept za Ajvar

Sastojci:

5 kg crvenih paprika
1 kg patlidžana
250 ml ulja
4-5 čenova belog luka
So, po ukusu
1-2 kašičice šećera (po želji)


Priprema:

Paprike i patlidžane ispecite na roštilju ili u rerni dok ne omekšaju i dobiju crnu koricu. Stavite ih u plastičnu kesu da se pare, a zatim oljuštite. Oljuštene paprike i patlidžane sameljite u mašini za mlevenje ili izgnječite viljuškom.


Foto: Youtube printscreen

U velikoj šerpi zagrijte ulje, dodajte smesu od paprika i patlidžana, pa kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, oko 1-2 sata. Pred kraj kuhanja dodajte sitno iseckani beli luk, so i šećer, a sve dobro promešajte.

Kada ajvar postane gust, sipajte ga u sterilizovane tegle, zatvorite ih i pasterizujte u kipućoj vodi 20-30 minuta.

Zimnica nije samo način očuvanja hrane, već i pravi kulinarski užitak koji oplemenjuje svaki obrok. Uživajte u pripremi i degustaciji svojih omiljenih zimskih specijaliteta!






 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>