Ostalo

Sme�no

Danas je MALA GOSPOJINA: Praznik rađanja i narodnih običaja!

Mala Gospojina, jedan od velikih crkvenih praznika, svečari se širom Srbije uz bogate narodne običaje, posebno posvećene rađanju.

Danas je MALA GOSPOJINA: Praznik rađanja i narodnih običaja! Foto: Wikipedia



U nekim porodicama, čak i onima koje ne slave krsnu slavu, ovaj dan protiče u prazničnom duhu, naročito u krajevima gde se održavaju čuveni malogospojinski vašari.

Za zemljoradnike, ovaj praznik označava početak jesenjeg oranja i setvu ozimih useva, dok su stočari obeležavali razne svečanosti posvećene stoci.

Verovanja

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a jaja iz ovog perioda ostaju sveža tokom cele godine, pa se ostavljaju za nasad. Pilići izleženi tokom ovih dana smatraju se budućim dobrim nosiljama.

Narodno predanje kaže da, kao što je rođenje Marije donelo radost starim roditeljima Joakimu i Ani, tako sunce 21. septembra najavljuje sunčanu jesen i blagu zimu.

Mala Gospojina je jedan od 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru, obeležen crvenim slovom. Marijino rođenje u Nazaretu, u porodici carske i arhijerejske loze, smatra se darom Boga roditeljima u poznim godinama, te je ona postala Bogomajka.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>