Region

Svet

Region

Detalj koji niko nije znao: Na snimanju filma Sabirni centar za dlaku izbegnuta tragedija!

Reditelj Goran Marković, svojevremeno je ispričao događaj sa snimanja filma "Sabirni centar" iz 1989. godine, kada je za dlaku izbegnuta tragedija na setu.

Detalj koji niko nije znao: Na snimanju filma Sabirni centar za dlaku izbegnuta tragedija! Foto: YouTube printscreen



U jednom od intervjua, Marković je otkrio da je do nezgode došlo tokom jedne složene scene koja je uključivala glumicu Anicu Dobru i poznatog snimatelja Tomislava Pintera.

Naime, Pinter je predložio inovativan način snimanja kako bi se dočarao nadrealni svet mrtvih, što je uključivalo glumce postavljene na pokretne platforme umesto tradicionalnog korišćenja kamere na kranu. 

Dok je Anica bila pričvršćena za kran kako bi izgledalo da "leti" tokom dijaloga, kran se iznenada srušio, što je izazvalo paniku na setu.

Svi su mislili da su Anica i Pinter ozbiljno povređeni, ali su na sreću prošli bez ozbiljnih posledica nakon što su hitno prevezeni u bolnicu.

Ovaj film, zasnovan na delu Dušana Kovačevića, bavi se temama koje istražuju život posle smrti.

Kovačević je priznao da ga oduvek intrigira pitanje smrti i da su i raniji radovi, poput "Maratonaca", takođe obrađivali tu temu.


Foto: Youtube printscreen

Strah od smrti, prema Kovačeviću, univerzalna je ljudska emocija s kojom se suočavamo još u ranoj mladosti, piše Informer. 

"Sabirni centar" ostaje jedan od kultnih filmova domaće kinematografije, u kojem glavne uloge tumače Rade Marković, Anica Dobra, Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Informer

Povezane vesti:


>