Region

Svet

Poznata manekenka ubijena u svom stanu

Poznata gruzijska transrodna manekenka Kesarija Abramidze (37) pronađena je danas mrtva u svom stanu u Tbilisiju. 

Poznata manekenka ubijena u svom stanu Foto: Instagram printscreen/ kesaria_official



Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, manekenka je brutalno izbodena, a lokalni mediji prenose da je zbog sumnje u ubistvo uhapšen muškarac.

Abramidze, jedna od prvih transrodnih ličnosti u Gruziji, prepoznata je po svojoj borbi za LGBT+ prava.

Njeno ubistvo dolazi samo dan nakon što je gruzijski parlament usvojio kontroverzni zakon "O porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika".


Foto: Instagram printscreen/ kesaria_official

Ovaj zakon omogućava zabranu Prajd događaja i cenzuru filmova i knjiga sa LGBT sadržajem, a takođe zabranjuje istopolne brakove i rodno-afirmativnu medicinsku negu.

Prošle godine, nasilni napadi na LGBT festival u Tbilisiju doveli su do njegovog otkazivanja, dok su ove godine deseci hiljada ljudi marširali u znak podrške "tradicionalnim porodičnim vrednostima", uz podršku vladajuće stranke i Pravoslavne crkve Gruzije.

Centar za socijalnu pravdu, organizacija za ljudska prava, ističe da postoji direktna veza između političke homofobične retorike i zločina iz mržnje.

Evropska unija, kroz svog predstavnika Žozepa Borelja, pozvala je Gruziju da povuče ovaj zakon, upozoravajući da će širenje diskriminacije i stigmatizacije smanjiti šanse zemlje za pristupanje EU.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Tanjug

Povezane vesti:


>