Ostalo

Sme�no

Sramota: Srpski džudista Nemanja Majdov suspendovan na pet meseci jer se prekrstio pre borbe!

Srpski džudista Nemanja Majdov našao se u centru pažnje nakon odluke da bude suspendovan na pet meseci zbog religijskog znaka koji je pokazao pre borbe na Olimpijadi. 

Sramota: Srpski džudista Nemanja Majdov suspendovan na pet meseci jer se prekrstio pre borbe! Foto: YouTube printscreen/Tok Tv



Ova odluka, koja je mnoge iznenadila i uzburkala, odnosi se na trenutak kada se Majdov prekrstio pre nego što je ušao na borilište za meč sa Teodoresom Celidisom iz Grčke, 31. jula 2024. godine, u okviru osmine finala u kategoriji do 90 kg.

U mejlu koji je stigao na adresu Džudo saveza Srbije, a koji je Majdov podelio na društvenim mrežama, objašnjeno je da je njegov gest predstavljao prekršaj prema pravilniku Svetske džudo federacije (IJF). 

Pravilnik pod naslovom "Respect for Others" jasno zabranjuje pokazivanje bilo kakvog religijskog znaka pre, tokom ili nakon borbe.


Foto: facebook printscreen/nemanjamajdov

"Dragi gospodine Majdov, tokom petog dana Olimpijskih igara u Parizu, 31. jula 2024. godine, pokazali ste jasan religijski znak kada ste ulazili na borilište za vaš meč sa gospodinom Teodoresom Celidisom (Grčka) u okviru osmine finala u kategoriji do 90 kg,
" - navodi se u mejlu.

Ova odluka izazvala je veliku buru među sportistima i obožavaocima, naročito zbog toga što su mnogi sportisti na Olimpijadi otvoreno iskazivali svoje verske osećaje.

Novaka Đokovića su svi oduševljeno gledali kako se prekrstio posle osvajanja zlata, a Aleksandra Perišić je takođe pokazivala religijske znakove tokom svojih nastupa.

Ovo je izazvalo pitanje zašto IJF sprovodi svoja pravila na način koji se čini kao selektivno primenjivanje, pogotovo kada se uporedi sa drugim sportskim organizacijama koje su tokom Olimpijskih igara pokazale veću toleranciju prema verskim simbolima.

Odluka da se Majdov kazni za njegov religijski gest izgleda veoma nepravedno i skandalozno u svetlu tih okolnosti.
 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Kurir

Povezane vesti:


>