Zdravlje

Ljubav

Kako prepoznati epilepsiju: Simptomi koje ne smete ignorisati!

Epilepsija je složen neurološki poremećaj koji pogađa milione ljudi širom sveta, a u Srbiji oko 75 hiljada osoba živi s ovom bolešću.

Kako prepoznati epilepsiju: Simptomi koje ne smete ignorisati! Foto: Haiper AI



Prepoznavanje i razlikovanje simptoma epilepsije ključno je za postavljanje tačne dijagnoze i pravovremeno lečenje. Epileptični napadi mogu biti veoma raznoliki – od ozbiljnih grčeva i gubitka svesti, do suptilnijih simptoma poput trzaja ruke ili promene u svesti.

Kako objašnjava dr Aleksa Pejović u emisiji "Uranak" na televiziji K1, epilepsija obuhvata različite sindrome koji se manifestuju epileptičnim napadima, a uzroci mogu biti urođeni ili stečeni.

Foto: Freepik.com

Napadi mogu uključivati pojave poput gubitka svesti, odsutnog pogleda ili trzanja pojedinih delova tela. Aura, kao predosećaj napada, može ukazivati na to da će doći do glavnog napada, a simptomi mogu varirati od nelagode u stomaku do osećaja čudnih mirisa ili ukusa.

Kod dece je važno prepoznati dečju apsansnu epilepsiju, koja može izgledati kao odsutnost ili nedostatak pažnje, što može uticati na obrazovanje. Osnova lečenja epilepsije su antiepileptični lekovi, a uz pravilan tretman, većina pacijenata može voditi kvalitetan život.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>