Ostalo

Sme�no

Petak 13: Da li je zaista baksuzan dan? Istorija i verovanja

Da li je petak 13. zaista baksuzan dan? Ova tema je vekovima predmet rasprava i verovanja.

Petak 13: Da li je zaista baksuzan dan? Istorija i verovanja Foto: Pixabay




Dok neki ljudi taj datum doživljavaju sa posebnim oprezom, mnogi na njega ne obraćaju pažnju ili ga ne smatraju značajnim.
 

 

Petak 13. postao je poznat kao simbol nesreće delom zbog istorijskih događaja. Jedno od ključnih verovanja potiče iz 14. veka, kada je francuski kralj Filip IV. ujedinio snage sa papom i naneo ozbiljan udarac vitezovima templarima, naredivši njihovo hapšenje i pogubljenje na taj dan.
 

 

Prema starorimskim verovanjima, broj 13 se povezuje sa nevoljama, jer su veštice često okupljale 12 članova, a 13. je bio zli duh.

U Bibliji, Juda, koji je izdao Isusa, bio je 13. gost na Poslednjoj večeri. Legenda kaže da je Eva na petak 13. ponudila jabuku Adamu, a mnoge druge značajne istorijske nesreće takođe su se dogodile na ovaj datum, uključujući Veliki potop i obustavu izgradnje Vavilonske kule.

 

Teorija koju je predstavio istoričar Donald Dosej povezuje strah od broja 13 sa norveškim mitovima. U Valhali je bilo 12 bogova, a 13. gost, zli Loki, izazvao je tragediju tako što je ubio boga Baldera, uzrokujući mrak i nesreću.

Foto: Haiper AI

Matematičar Tomas Fermsler smatra da broj 13 „pati“ zbog svoje pozicije posle broja 12, koji se smatra simbolom potpune celine. Broj 12 se često pojavljuje u različitim kulturama i religijama kao broj savršenstva i harmonije. Što se tiče petka, hrišćanska tradicija povezuje ovaj dan s razapetjem Isusa. Neki veruju da je Eva ponudila jabuku Adamu u petak, a drugi da je Kain ubio Abela ili da je Veliki potop započeo na ovaj dan. U davna vremena, petak je bio dan posvećen molitvi i odmoru, a rad na taj dan je bio smatran grešnim. Ipak, najzloglasniji trenutak za petak 13. bio je 1307. godine, kada je kralj Filip IV. naredio hapšenje i pogubljenje vitezova templara, čime je ovaj datum stekao reputaciju nesreće. Svi ovi faktori doprinose verovanju da je petak 13. baksuzan dan, ali, kao i kod svih verovanja, najbolje je pristupiti mu sa sopstvenim uverenjima i ne dopustiti da nas prošlost definiše u sadašnjosti.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>