Ostalo

Sme�no

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Tradicija i običaji koje treba poštovati na ovaj dan!

Na dan Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, koji Srpska pravoslavna crkva obeležava 11. septembra, vernici se pridržavaju strogih običaja. Prema tradiciji, na ovaj dan se ne jede hrana crvene boje i izbegavaju se teški poslovi, dok se dan provodi u molitvi i postu. Saznajte više o značaju ovog praznika i pravilima koja se poštuju.

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Tradicija i običaji koje treba poštovati na ovaj dan! Foto: Printscreen Youtube/KTV





U sredu, 11. septembra, Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, poznatog i po tome što je krstio Isusa Hrista. Prema verovanju, na ovaj dan ne bi trebalo konzumirati ništa što je crvene boje, jer simbolizuje krv Svetog Jovana, niti jesti iz tanjira ili tacni. 

Ovaj praznik se smatra i slavskim danom, a u hrišćanskom svetu obeležava se kao dan kada je osvećena crkva koju su podigli car Konstantin i carica Jelena na grobu Svetog Jovana. Dan se provodi u molitvi, strogom postu i uzdržavanju, bez obavljanja teških poslova. 



Foto: Printscreen Youtube/KTV


U nekim delovima Srbije, Usekovanje se smatra dobrim vremenom za branje lekovitog bilja, a mnogi krajevi organizuju vašare.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>