Svet

Region

Preminuo James Earl Jones – legendarni Darth Vader izgubio bitku (VIDEO)

Američki glumac James Earl Jones , najpoznatiji po tome što je glas zlikovca iz „Ratova zvezda“ Dartha Vadera, preminuo je u 93. godini.

Preminuo James Earl Jones – legendarni Darth Vader izgubio bitku (VIDEO) Foto: YouTube printscreen/ABC



Umro je u ponedeljak rano ujutru, okružen porodicom, saopštio je agent Bari Mekferson.

Jones je glumio u desetinama filmova, uključujući „Polje snova“, „Dolazak u Ameriku“, „Konan Varvarin“ i „Kralj lavova“.

Bio je najpoznatiji po tome što je superzlikovcu iz „Ratova zvezda“, Dartu Vejdaru, dao svoj prepoznatljiv, dubok glas.

Mark Hamil, koji je igrao Vejdarevog sina Lukea Skajvokera u „Ratovima zvezda“, objavio je „RIP tata“ sa emotikonom slomljenog srca dok je delio novinski izveštaj o smrti. Tokom svoje karijere, Džons je osvojio tri nagrade Toni, uključujući dva Emija i Gremi, kao i počasnog Oskara 2011. za životno delo.

Godine 1971. postao je tek drugi crnac nominovan za Oskara za najboljeg glumca, posle Sidnija Poatjea. Glumac iz „Zvezdanih staza“ LeVar Burton bio je među prvima koji je odao počast Džonsu, rekavši da „nikada neće biti još jedne njegove posebne kombinacije milosti“.

Takođe odajući počast, američki glumac Kolman Domingo napisao je: „Hvala ti dragi Džejms Earl Džons na svemu. Majstor našeg zanata. Stojimo na tvojim ramenima. Odmori se sada. Dao si nam sve od sebe.“

Kevin Kostner, koji je glumio sa Džonsom u filmu „Polje snova“, rekao je: „Taj glas. Ta tiha snaga. Dobrota kojom je zračio. Toliko toga se može reći o njegovom nasleđu, pa ću samo reći koliko sam zahvalan što deo toga uključuje „Polje snova“.“

Oskarom nagrađena glumica Oktavija Spencer napisala je da će Džonsov „glas i talenat zauvek biti zapamćeni“ i da „legendarna svojstva čak ni ne počinju da opisuju njegove kultne uloge i uticaj na bioskop“.

Kristal Minkof, supruga korediteľa „Kralja lavova“ Roba Minkofa, objavila je fotografiju na kojoj Džons drži statuu Mufase uz reči: „Počivaj u moći, gospodine Džons. Ostvarili ste san mladog animatora kada ste prihvatili ulogu Mufase. Hvala vam za sve što ste učinili za Roba. Vaše sećanje će živeti.“

Džons je takođe bio glas lozinke američkog emitera CNN „Ovo je CNN“. „On je bio glas CNN-a i našeg brenda dugi niz decenija, jedinstveno prenoseći govorom trenutni autoritet, gracioznost i pristojnost,“ rekao je emiter za Hollywood Reporter. „Taj izvanredan glas je samo jedna od mnogih stvari koje će svetu nedostajati u vezi sa Džejmsom.“

Rođen u Misisipiju u januaru 1931. godine, Jones je rekao da veći deo svog detinjstva nije mogao da govori zbog mucanja. Objasnio je da je razvio svoj čuveni glas dok je radio na tome kako da se izbori sa mucanjem.

Džons je bio najpoznatiji po tome što je dao glas Dartu Vejdaru u originalnom filmu „Ratovi zvezda“, koji je izašao 1977. godine, i nastavcima „Imperija uzvraća udarac“ i „Povratak Džedaja“. Ponovio je tu ulogu u kasnijim filmskim izdanjima, kao što je prvi deo antološke serije „Ratovi zvezda“, „Rogue One“, i treći deo nastavne trilogije, „Ratovi zvezda: Uspon Skajvokera“ – oba su objavljena kasnije 2010-ih.

Drugi glumac je uvek nosio kostim Darta Vejdara i obezbeđivao pokret za poznatog negativca, uključujući pokojnog Dejvida Prouza, dok je Džons pozajmljivao svoj dubok i odmah prepoznatljiv glas. „Volim da budem deo celog tog mita, celog tog kulta“, rekao je Džons u intervjuu za BBC HardTalk 2012. godine, dodajući da mu je drago da udovolji obožavaocima koji su tražili komandu njegovih reči „Ja sam tvoj otac“.

Džons je rekao da nikada nije zaradio mnogo novca od uloge Darta Vejdara – samo 9.000 dolara (6.884 funte) za prvi film – i smatrao je da je to samo posao specijalnih efekata. Na sopstveno insistiranje, nije mu pripisana zasluga za nastup. Osećao je da je sve to samo još jedan „specijalni efekat“. Kada su filmovi oborili sve rekorde na blagajni, nagovorili su ga da ponovo razmisli.

Džons je takođe bio poznat i kao televizijski izvođač, glumeći starijeg Aleksa Hejlija u „Roots: The Next Generation“ i osvojio jedan od svoja dva Emija za glavnu ulogu u američkoj drami „Gabriel’s Fire“. Njegovi duboki tonovi korišćeni su u „Simpsonovima“ i pojavio se u ranim epizodama „Ulice Sesam“. Džons se takođe pozabavio mnogim legendarnim Šekspirovim likovima na sceni, uključujući Othella i Kralja Lira.

 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>