Recepti

Ljubav

Zimnica: Tradicionalni recept za savršeni ajvar!

Priprema zimnice ne bi bila potpuna bez domaćeg ajvara, jednog od najomiljenijih specijaliteta. 

Zimnica: Tradicionalni recept za savršeni ajvar! Foto: Freepik.com



Ajvar je savršen dodatak mnogim jelima i odličan način da sačuvate bogatstvo ukusa crvenih paprika i patlidžana za zimu.

Sastojci:

10 kg crvenih paprika
2-3 patlidžana (po želji)
3-4 čena belog luka (opciono)
500 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
So po ukusu
Sirće (opciono, za pikantniji ukus)


Priprema:

Prvo operite crvene paprike, pa ih ispecite na roštilju, šporetu ili u rerni dok ne postanu potpuno crne spolja. Cilj je da kožica postane tanka i lako se skida.  Nakon pečenja, paprike stavite u posudu i prekrijte ih folijom ili krpom da bi se lakše oljuštile. Nakon desetak minuta, oljuštite paprike, uklonite semenke i drške. Možete ih i ocijediti od suvišne tečnosti.


Foto: Freepik.com

Ukoliko želite, ispecite i patlidžan na isti način kao paprike. Patlidžan dodaje kremastu teksturu i bogatiji ukus ajvaru. Kada su paprike i patlidžani oljušteni, sameljite ih u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. Možete dodati i čenove belog luka za dodatnu aromu.

U veliki tiganj ili šerpu sipajte ulje i zagrejte ga. Zatim dodajte mlevene paprike i patlidžan, pa pržite na srednjoj vatri. Ovo je ključni deo procesa – ajvar se prži dok ne postigne gustinu i sjaj. Potrebno je povremeno mešanje kako ne bi zagoreo. Prženje može trajati 2-3 sata, u zavisnosti od količine i željene gustine. Pred kraj prženja dodajte so po ukusu. Ako želite malo pikantniji ajvar, možete dodati i malo sirćeta.

Kada je ajvar gotov, još vruć ga sipajte u sterilisane tegle. Tegle dobro zatvorite i okrenite ih naopako kako bi se stvorio vakuum. Ostavite ih tako dok se potpuno ne ohlade.

Saveti:

Kvalitetna, mesnata crvena paprika je ključ za ukusan ajvar.

Patlidžan nije obavezan, ali daje bogatiju teksturu.

Strpljenje je najvažnije – ajvar postaje bolji što ga duže pržite.

Vaš domaći ajvar je spreman da obogati zimnicu i upotpuni svaki obrok!

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>