Recepti

Ljubav

Zimnica: Tradicionalna turšija – Recept za savršenu kombinaciju povrća!

Kada jesen pokuca na vrata i pijace ožive bogatstvom svežeg povrća, vreme je da se pripremi zimnica. 

Zimnica: Tradicionalna turšija – Recept za savršenu kombinaciju povrća! Foto: Pixabay



Turšija, kao jedan od najomiljenijih tradicionalnih načina konzerviranja povrća, predstavlja nezaobilazni deo zimskih trpeza u mnogim domaćinstvima. 

Ovaj šareni miks povrća u kiselom rastvoru ne samo da dodaje živost i ukus jelima, već i čuva bogatstvo vitamina tokom hladnih zimskih dana.

Potrebni sastojci:

1 kg šargarepe
1 kg krastavčića
1 kg karfiola
1 kg zelenih paprika
500 g ljutih feferona (po želji)
1 veza celerovih listova
2 glavice belog luka
2 l vode
1 l sirćeta (9%)
100 g soli
100 g šećera
10 zrna bibera
5 zrna pimenta
5 lovorovih listova
Konzervans (po želji)


Priprema:

Operite i očistite svo povrće. Krastavčiće ostavite cele, šargarepu isecite na kolutove, karfiol odvojite na cvetove, a papriku isecite na veće komade. Feferone možete ostaviti cele, ako želite pikantniju turšiju. Pre nego što počnete sa slaganje turšije, obavezno sterilizujte tegle. Najbolji način je da ih prokuvate u ključaloj vodi 10-15 minuta, a zatim ih stavite da se osuše na čistoj krpi.


Foto: Pixabay

 U svaku teglu počnite sa ređanjem povrća – naizmenično stavljajte šargarepu, krastavčiće, karfiol i paprike. U svaku teglu dodajte nekoliko zrna bibera, pimenta i lovorov list. Između povrća dodajte par listova celera i po nekoliko čenova belog luka. 

 U lonac stavite vodu, sirće, so, šećer i sve začine. Pustite da proključa i kuvajte rastvor 5 minuta. Nakon toga, vrućim rastvorom prelijte povrće u teglama.

Tegle dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kada su tegle potpuno hladne, odložite ih na tamno i hladno mesto, poput podruma ili špajza.  Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon 2-3 nedelje, kada povrće upije sve ukuse iz rastvora i omekša. Idealno je poslužiti je uz mesna jela, pečenje, ali i kao osvežavajući dodatak uz kuvana ili suva jela.

Uvek možete prilagoditi količinu sirćeta i soli prema vašem ukusu. Ako volite blaži ukus, smanjite količinu sirćeta ili ga zamenite blagim vinskim sirćetom. Ljubitelji ljutine mogu dodati više feferona ili ljute paprike.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>