Svet

Region

Isadora Dankan: Tragična smrt svilenim šalom i danas izaziva jezu!

Isadora Dankan, pionirka modernog plesa, živela je strastven i turbulentan život, a njena ljubavna priča sa pesnikom Sergejem Jesenjinom ostala je upamćena kao jedna od najtragičnijih. Na kraju, šal koji je obeležio njen stil, postao je oružje njene sudbine.

Isadora Dankan: Tragična smrt svilenim šalom i danas izaziva jezu! Foto: Printscreen Youtube/viqcinese




Američka plesačica Isadora Dankan nije samo volela ples – njena strast prema ruskom pesniku Sergeju Jesenjinu, 18 godina mlađem od nje, obeležila je njeno srce i život. Njihova romantična, ali tragična ljubavna priča ostala je zapamćena kao jedna od najburnijih i najnezaboravnijih.

Kada su se sreli, on je imao 26, a ona 44 godine. Sudbina ih je spojila na zabavi u Rusiji, gde je Isadora, već slavna plesačica, nastupala. Iako nisu govorili isti jezik, njihova strast bila je neporeciva. Počela je ljubavna priča ispunjena intenzivnim emocijama, ali i stalnim nesuglasicama, alkoholom i nasiljem. Dok je ona plesala na prijemima, on je recitovao svoje stihove, a njena prisutnost ga je inspirisala.









Uprkos prethodnim neuspesima u ljubavi, odlučili su da se venčaju. Isadora, skeptična prema braku, ipak je želela da prati svog voljenog Sergeja u Pariz. Van Rusije, Jesenjin je brzo izgubio svoj identitet, postajući samo “pratilac” slavne umetnice. Iako je Isadora činila sve da mu pomogne, uključujući organizovanje književnih večeri i prevođenje njegovih pesama, Jesenjin nije mogao da se prilagodi novom životu, što je dovelo do sve češćih svađa.

Njihov povratak u Rusiju nije doneo smirenje – Jesenjin je postajao sve depresivniji. Nakon samo godinu dana braka, Isadora je odlučila da se vrati u Pariz, a ubrzo je primila telegram od Jesenjina u kojem je saopštio da voli drugu ženu i da se ponovo ženi.



Foto: Printscreen Youtube/viqcinese


Jesenjinovo mentalno stanje nastavilo je da se pogoršava, a decembra 1925. godine izvršio je samoubistvo u hotelskoj sobi u Sankt Peterburgu. Upotrebivši šal koji mu je poklonila Isadora, obesio se, ostavljajući za sobom tugu i neizbrisiv trag u ruskoj književnosti.

Nakon njegove smrti, Isadora nije pronašla mir. Povukla se iz javnog života, boreći se s tugom i finansijskim problemima. Njena poslednja tragedija dogodila se kada joj se, tokom vožnje s ljubavnikom u Nici, svileni šal zapleo u točak automobila, što je dovelo do njene smrti sa samo 50 godina. Tako je, na isti način na koji je Jesenjin napustio svet, i Isadora otišla, zapečativši sudbinu njih dvoje u jednom od najtragičnijih ljubavnih priča svih vremena.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>