Recepti

Ljubav

Paradajz sos za picu i testeninu: Savršena zimnica koju morate imati u kući! (RECEPT)

Pripremite ukusan domaći sos od paradajza koji će obogatiti vaša jela poput prave italijanske kuhinje. Ovaj recept je idealan za zimnicu, pa ćete uvek imati svež sos pri ruci za picu i testeninu!

Paradajz sos za picu i testeninu: Savršena zimnica koju morate imati u kući! (RECEPT) Foto: Printscreen Instagram/ivina.kuhinjica




Pripremite sami svoj savršen sos za picu i testeninu i uživajte u ukusima koji će vas podsetiti na italijansku kuhinju. Ovaj recept je idealan i za zimnicu, tako da ga možete uvek imati pri ruci tokom cele godine. Garantujem vam da više nećete posezati za kečapom kao bazom za picu ili sos za testeninu! Količinu možete prilagoditi svojim potrebama. U videu je dat recept za 2 kg paradajza, od čega dobijate 1-2 tegle (500 g) gotovog sosa, pa po želji možete uvećati proporcije. 


Sastojci:

2 kg paradajza (najbolji izbor je mesnati roze paradajz, ali svaki dobro zreo paradajz će poslužiti)
150 g sitno seckanog crnog luka (1 glavica)
100 g šargarepe (2 komada)
50 g paškanata (1 manji komad)
100 ml ulja
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
20 g soli (ili po ukusu)
50 g šećera
malo bibera






Foto: Printscreen Instagram/ivina.kuhinjica​

 

Priprema: 


Paradajz zasecite na vrhu u obliku krsta i blanširajte ga u vrućoj vodi 1-2 minuta dok mu ljuska ne počne pucati. Zatim ga prebacite u činiju s hladnom vodom i ledom, kako biste olakšali skidanje ljuske. Očistite paradajz od kore i korena, pa pažljivo uklonite semenke iz unutrašnjosti, kako je prikazano u videu. Ovo je najefikasniji način da sačuvate što više mesnatog dela paradajza. Ispasirajte ga u blenderu ili multipraktiku.

Zagrejte ulje i propržite crni luk, šargarepu i paškanat, zatim dodajte paradajz i kuvajte sos oko 20 minuta, dok ne ispari višak tečnosti. U međuvremenu sterilišite tegle tako što ćete ih poređati u rernu na 100°C na 10 minuta. Kada sos dostigne željenu gustinu (može biti ređi ili gušći), dodajte origano, bosiljak, šećer, so i biber. Tegle napunite vrelim sosom, lagano ih protresite kako bi izašao višak vazduha, očistite ivice ubrusom, nalijte malo maslinovog ulja preko sosa i odmah ih zatvorite.

Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu. 


Prijatno!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>