Ostalo

Sme�no

Ron Garan: Bivši astronaut NASE proveo 178 dana u svemiru - Živimo u iluziji

Ron Garan, bivši NASA astronaut, proveo je više od pet meseci u svemiru i stekao iskustvo koje je oblikovalo njegov pogled na svet.

Ron Garan: Bivši astronaut NASE proveo 178 dana u svemiru - Živimo u iluziji Foto: YouTube printscreen/Ron Ggaran



Tokom svojih misija, Garan je otkrio nešto što niko sa Zemlje ne može da vidi, a njegova iskustva su detaljno opisani u knjizi "The Orbital Perspective: Lessons in Seeing the Big Picture from a Journey of 71 Million Miles."

Garan je u intervjuu za "Big Think" istakao da je njegovo viđenje sveta drastično promenjeno nakon što je video Zemlju iz svemira. "Video sam biosferu koja se preliva u duginim bojama i udružuje se sa životom," rekao je Garan.

"Nisam video ekonomiju, ali je jasno da sistemi koje je čovek kreirao tretiraju sve, uključujući i same sisteme za održavanje života naše planete, kao podružnicu globalne ekonomije. Sa te tačke u kojoj nestaje Zemlja, a počinje svemir, shvatamo da živimo u iluziji."

On je opisao fenomen poznat kao "efekat pregleda," koji astronauti doživljavaju kada vide planetu kako levitira u tami svemira. "Kao da nam se upali sijalica i shvatimo koliko smo svi međusobno povezani i zavisni. Čovečanstvo lebdi u mraku, a mi vidimo samo mali prikaz stvarnosti," naglasio je Garan.

Garan je dalje objasnio zašto nismo u stanju da rešimo mnoge probleme s kojima se suočavamo:

"Mislimo da znamo celu sliku, dok u stvarnosti vidimo samo mali prikaz. Pošto ne vidimo realnu sliku, nismo u stanju da rešimo mnoge probleme sa kojima se suočavamo. Kao civilizacija trenutno plaćamo visoku cenu toga. Deo razloga zašto ne rešavamo probleme jeste to što nemamo pravu perspektivu."

Na osnovu svega što je doživeo, Garan je razvio koncept orbitalne perspektive, koji opisuje kao "poziv na akciju." Poziva ljude da se fokusiraju na globalne ciljeve koji koriste čovečanstvu kao celini, umesto da se ograničavaju na ekonomske i društvene aspekte.

Ron Garan je rođen 30. oktobra 1961. godine u Njujorku. Pre nego što je postao astronaut 2000. godine, završio je studije iz aeronautičkog inženjeringa i služio kao pilot borbenih aviona. Njegov prvi let u svemir bio je 2008. godine, dok je drugi put proveo više od pet meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2011. godine. Tokom svojih misija, Garan je učestvovao u različitim eksperimentima i svemirskim šetnjama.

Nakon odlaska iz NASA-e, Garan je nastavio da se bavi preduzetništvom i globalnim inicijativama, fokusirajući se na održivi razvoj i inovacije. Takođe je aktivan kao javni govornik, inspirišući ljude širom sveta da razmišljaju globalno i deluju lokalno za pozitivne promene.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Still

Povezane vesti:


>