Region

Svet

Bora Čorba je preminuo od ove hronične bolesti

Legendarni pevač YU-rok scene i frontmen benda Riblja Čorba, Borislav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u 72. godini života u Ljubljani.

Bora Čorba je preminuo od ove hronične bolesti Foto: YouTube printscreen/Pink TV



Njegova smrt je rezultat komplikacija povezanih sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP), koju je godinama patio.

Pre nekoliko dana, njegov menadžer je izjavio da je Bora Đorđević bio intubiran u Kliničko-bolničkom centru Ljubljani zbog komplikacija izazvanih ovom bolešću.



Iako su lekari učinili sve što su mogli kako bi poboljšali njegovo stanje, posebno bubrege i jetru, muzička legenda se hrabro borila do kraja.

Hronična opstruktivna bolest pluća karakteriše ograničen protok vazduha u disajne puteve, a ovo stanje je obično progresivno i povezano sa zapaljenskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove.

Kao što naziv sugeriše, "hronična" označava da se bolest ne povlači, dok "opstruktivna" znači da delimično blokira protok vazduha kroz disajne puteve, prenosi sajt Ona

Kod obolelih od HOBP, disajni putevi su suženi jer njihovi zidovi s vremenom postaju zadebljani i otečeni.

To smanjuje protok vazduha, a prisutnost sluzi u disajnim putevima dodatno otežava disanje. HOBP je sve prisutnija bolest i predstavlja značajan zdravstveni i socio-ekonomski problem. Najbolji način za prevenciju ove bolesti je prestanak pušenja, što može značajno smanjiti njenu učestalost.

Borislav Bora Đorđević će biti zapamćen po svom velikom doprinosu muzici i kulturnoj sceni, a njegov gubitak duboko pogađa sve njegove obožavaoce i kolege. 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>